Cementiri del Vilar
Castellbell i el Vilar

Carreterea BV-1273

Ajuntament (C. de Joaquim Borràs, 40 - 08296 Castellbell i el Vilar)
    Jordi Montlló i Laura Bosch

El recinte antic del nou cementiri és de planta quadrangular, amb l'entrada per la façána de ponent, i amb nínxols als quatres costats, un dels qual és porxat. Al mig hi ha un monument reciclat a les víctimes globals de la Guerra Civil espanyola i un accés en forma de creu dividint el pati en quadrants. A la façana de llevant s'ha fet una ampliació moderna.
    Es destaca el cementiri no pel seus valors arquitectònics o artístics sinó pels fets ocorreguts durant l'aixecament militar del 36. La paret sud sembla haver estat l'escollida per perpetrar diversos assassinats entre l'agost i el setembre de 1936. Totes les víctimes eren foranes. Entre l'1 i el 2 d'agost la víctima fou Martí Potellas i Pladevall, rector de Castellfollit del Boix.
    Pere Saldoni i Roca, Valentí Bohigues i Matarrodona, Joan Junyent i Puigbó, Víctor Font i Viñas, Joan Vila i Torres i Sebastià Llenas i Coll, tots habitants de la vila de Sallent, van ser executats a la voravia del cementiri del Vilar la tarda del 16 d'agost.
    A les parets del mateix cementiri van morir el 23 d'agost els següents habitants d'Olesa de Montserrat: Joan Gibert i Figueras, Marià Boada i Bayona, Carles Boada i Bayona, Artur Font i Pujabet, Miquel Jané i Pujol, Salvador Casals i Bernades, Ernest Rosias i Febres, Jaume Pascual i Font i Joan Pascual i Font.
    El 27 d'agost van matar a Castellbell i el Vilar a Antoni Bonfills Baraldés, de 46 anys, secretari de l'Ajuntament de Rellinars.
    El 16 de setembre van morir a Castellbell i el Vilar el senyor Josep Oliva Casas, de 61 anys, llaurador de Navàs, i Antoni Perich Comas, de 25 anys, frare claretià, natural de Sant Jordi Desvalls, poble de la comarca del Gironès.
    Finalment, el 26 de setembre va morir a Castellbell i el Vilar el jesuïta manresà Ignasi Vila i March, de 78 anys.

No tenim dades d'on es van dipositar les despulles, a la fossa comuna?

L'antic cementiri del Vilar estava davant l'església de Santa Maria. El 19 de desembre de 1880 entrà en funcionament el nou cementiri del Vilar, construït dins l'heretat del mas Puig. El dia 23 es va fer el primer enterrament. El cos d'un nen de nou dies, fill de Pere Ambrós, de cal Ramonet. La nota parroquial diu que es tractava de Josep Ambrós Franch, fill de Pere i Antònia, que va morir el dia bans de "neumonia de los lobulillos" i el rector escriu "cadàver este de José Ambrós es el primero enterrado en el nuevo cementerio, bendecido a los diez y nueve de Diciembre 1880".

VALLS i PUEYO, Joan (2004). Les llibretes del mas Puig del Vilar. Dietaris de pagès a Castellbell i el Vilar (segles XIX-XX), A Temes històrics, vol. II. Ajuntament de Castellbell i el Vilar.