Cementiri
Perafita

Sector central del terme municipal
    A 360 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 10'680.

Bisbat de Vic. c. Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

El cementiri es troba situat a l'oest del nucli urbà de Perafita als peus de la pista forestal que comunica Perafita amb el nucli de la Blava (Sant Martí d'Albars). El cementiri té una estructura rectangular tancat per un mur de pedra d'uns 3 metres d'alçada. El portal principal, al qual s'accedeix a partir de 3 graons de pedra, està situat a la part sud i està emmarcat amb brancals i llinda de pedra treballada, preparat per a arrebossar. A la llinda hi ha la data inscrita de 1853 emmarcada dins un medalló horitzontal. La llinda està coronada amb una estructura quadrada sobre la que hi ha un pinacle acabat amb una bola, element que es repeteix a banda i banda d'aquesta estructura donant una forma esglaonada al conjunt.
    Dins el cementiri, situada a la part nord, hi ha la capella del Sant Crist de Fossar. Es tracta d'un edifici de planta rectangular amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals i construït amb murs de maçoneria de pedra irregular amb cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions. El portal d'accés, situat a la façana sud, està emmarcat amb brancals i llinda de pedra treballada, preparat per arrebossar. Sobre el portal s'obre un òcul emmarcat amb maó. En el seu interior hi ha, des de que es va restaurar l'edifici, una pintura mural sobre el tema de l'Ascensió, obra del pintor Josep Maria Bragulat.

L'any 1885 es començà a parlar de canviar la ubicació del cementiri, situat davant de l'església parroquial de Sant Pere de Perafita, ja que es trobava al mig del poble i no reunia massa bones condicions. L'any 1886 s'inhumà i se'n construí un de nou fora de la població.

FONT, Dani (1992). Resum històric de les parròquies de l'arxiprestat del Lluçanès. (inèdit).
    GAVÍN, Josep M (1984). Inventari d'esglésies. Osona. Volum 15. Arxiu. Gavín.