Castell de Rocamur (Guàrdia de Rocamur, Castell de mur, Castell Gavatx, Màquina de tren)
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  El turó de Rocamur queda entre el Marquet de les Roques i la vall de Mur.
  Emplaçament
  Vall de Mur

  Coordenades:

  41.66835
  2.02418
  418766
  4613414
  Número de fitxa
  08223 - 91
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Segle
  X-XIII
  Estat de conservació
  Dolent
  Els escassos murs de la construcció corren el risc d'acabar de caure.
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Defensa
  BCIN (1496–MH) R/I/51/5648 (22/4/49 BOE 5/5/49)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  1692
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Diputació de Barcelona
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  En una situació natural idònia per a la defensa, del castell de Rocamur només en queden vestigis de tres panys de paret a llevant, dos a ponent i uns seguits de forats als dos extrems del cim rocós. Això ha fet suposar que el castell de Rocamur fos una guàrdia amb sengles torres de fusta als extrems i una renglera de muralles per a reforçar la defensa natural de la pedra.

  La història d'aquesta fortificació està lligada a la del castell de Pera; Rocamur no deuria ser sinó una guàrdia avançada que vigilava i protegia el territori de la vall de Mur o Quadra de Mur, allunyada del castell i aleshores densament poblada. Els propietaris són els mateixos que els del castell de Pera, tot i que alguna vegada algun membre de segona fila de la família s'anomena de Rocamur, segurament per esser-ne castlà. La documentació s'extén dels segles X al XIII, en què passà als Terrassa i se'n perderen notícies. Les restes no foren identificades fins als anys 80.

  AA.DD. (1991): Catalunya Romànica: El Vallès Occidental / El Vallès Oriental. Vol. XVIII. Barcelona, Enciclopèdia Catalana. FERRANDO i ROIG, Antoni (1983) El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac. Història i arqueologia vistes per un excursionista. Sabadell, Cooperativa El Pot. FERRANDO i ROIG, Antoni (1992.1) Els castells del rodal del Montcau. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Cavall Bernat, 21.