Torrota de la Roca (Torre de Lacera, Castell de la Roca, Torre del Moro)
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Entre la carretera de Castellar i el mas de la Roca, en un turó a la dreta camí de la creu de Ricó.
  Emplaçament
  Vall d'Horta

  Coordenades:

  41.66893
  2.04858
  420798
  4613456
  Número de fitxa
  08223 - 92
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Segle
  XI-XIII
  Estat de conservació
  Dolent
  Element sense cap mena de consolidació, molt a l'abast de buscadors desaprensius de pedra rústica.
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Defensa
  BCIN (MH 1495) R/I/51/5647 (22/4/49 BOE 5/5/49)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  1691
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 010A00025
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  De l'antiga torre quadrada, que deuria fer uns 12 m. de costat, només resta dempeus un bon pany de paret esbotzat d'uns 3 m. d'alçada i dues cantoneres. Els carreus, més o menys treballats, foren reaprofitats amb els anys per a fer-ne marges, però n'hi ha molts d'escampats al voltant.

  El conjunt de la torre i torre de senyals de Lacera apareix lligat al castell de Pera, com a protecció avançada de l'entrada de la vall d'Horta, fora de l'aguait del castell. Les primeres notícies documentals daten de finals del segle XI, i el darrer esment és en un testament de 1228. El territori i nom de Lacera és àmpliament documentat durant un periode més extens, i la torre en fóra només l'element defensiu de referència. És probable que, un cop perduda l'eficàcia del Castell de Pera, que seria de difícil accés, la Torre de Lacera tingués alguna funció residencial o administrativa regulant aquest ampli territori que vindria a correspondre's a bona part del terme municipal actual.

  AA.DD. (1991): Catalunya Romànica: El Vallès Occidental / El Vallès Oriental. Vol. XVIII. Barcelona, Enciclopèdia Catalana. CATALÀ ROCA, Pere (1962) Els Castells catalans. Barcelona, Rafael Dalmau editor. FERRANDO i ROIG, Antoni (1983) El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac. Història i arqueologia vistes per un excursionista. Sabadell, Cooperativa El Pot. FERRANDO i ROIG, Antoni (1992.1) Els castells del rodal del Montcau. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Cavall Bernat, 21.