Domus de Vallverd (Casal o castell de Vallverd)
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Al turó damunt l'església de Sant Jaume de Vallverd, des de la Busqueta o des de Collmonner.
  Emplaçament
  Vallverd

  Coordenades:

  41.67089
  2.08189
  423573
  4613644
  Número de fitxa
  08223 - 90
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Segle
  XII
  Estat de conservació
  Dolent
  L'element és en un turó boscós ple de vegetació; mai s'hi ha fet cap prospecció arqueològica ni treballs de neteja ni de manteniment.
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Defensa
  BCIN (1497–MH) R/I/51/5649 (22/4/49 BOE 5/5/49)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  1693
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 007A00126
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Al turó a tramuntana i al voltant de l'ermita de Sant Jaume de Vallverd es poden veure diverses restes de fonaments de murs (diverses filades i una cantonada de carreus), que han fet pensar en la ubicació d'una domus (eventualment anomenada castell) que apareix en la documentació. Les restes de murs, tot i visibles, són escasses i no s'han de confondre amb altres arranjaments moderns d'accés; l'ermita de Sant Jaume hauria pogut formar part del conjunt, fet que acostaria la domus a un castell amb capella pròpia. Es desconeix l'abast del conjunt de la construcció.

  Es coneixen dues notícies documentals d'aquest casal (possiblement una domus forta) dels anys 1190 i 1205, a càrrec de Bernat de Vallverd, la seva dona Berenguera i l'hereu, Bernat. S'hi esmenta l'existència de l'església castellera de Sant Jaume de Vallverd. La propietat passà a Collmonner al segle XIV i posteriorment al mas de la Busqueta. Els actuals propietaris de la Busqueta han agençat l'entorn.

  AA.DD. (1991): Catalunya Romànica: El Vallès Occidental / El Vallès Oriental. Vol. XVIII. Barcelona, Enciclopèdia Catalana. FERRANDO i ROIG, Antoni (1983) El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac. Història i arqueologia vistes per un excursionista. Sabadell, Cooperativa El Pot. FERRANDO i ROIG, Antoni (1992.1) Els castells del rodal del Montcau. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Cavall Bernat, 21. VERGÉS i SOLÀ, Lluís (1971) Foranies i altres coses de Sant Llorenç Savall. Sant Llorenç Savall, edició de l'autor.