Caseta de la Neu
Tagamanent

Pla de la Calma, prop el Collet de Terrús.
    Banda nord del Collet de Terrús, a uns 70 m de la carretera cap a Bassaus, abans del Cafè.

En molt mal estat i cobert totalment per la vegetació.
    Anna M. Gómez

Construcció en ruines, on es dibuixa un espai d'uns 10'5 m ample per 17'5 m de llarg. La tècnica constructiva es basa en carreus de dimensions variables, relativament ben escairats i lligats amb argamassa. A prop hi ha un espai relacionat amb una possible bassa o un sistema de tractament hidràulic. Aquest té forma ovalada, excavada a la roca i amb un marge de pedra seca, fa uns 40 m de llarg per 18'7 m amplada, amb un mur
    de 1'20 m.

Hi ha un exemplar d'arç.

Casa que ja apareix enrunada a inicis del segle XX, per la seva situació, el seu topònim i les seves dimensions podria haver-se tractat d'un punt de venta de la neu o del seu tractament. En la documentació anirà apareixent com la casa del mas Perera coneguda per la neu (1936); en l'amillarament del 1861, esmenta Josep Rovira. Casa de la Neu núm. 12. Dins les propietats de'n Josep Rovira de Centelles s'esmenta "..i altre anomenada casa de la neu ab son hort".

IPEC-Montseny (1998) n.2448. LLOBET, S. El medi i la vida en el Montseny. p. 337. LÓPEZ, J. "Els pous de neu i de glaç al Montseny" a Monografies del Montseny, 7. OSONA, A.(1893). Guia itineraria de las montanyes de la regió del Montseny, p. 13-55.