Corral d'en Perera
Tagamanent

Al Pla de la Calma, sota el Pla del Cafè.
    Pla entre el Sot del Corral i el Sot de l'Estalviada, venint del Pla del Cafè.

Part enrunada
    Anna M. Gómez

Conjunt d'edificacions formades per la masoveria o Casa Nova de la Perera més el corral. El corral està format per una construcció senzilla de planta rectangular amb coberta a dues vessants i un pis de fusta construït dalt la cort, que serviria com a magatzem de palla i menjar per al bestiar. Aquesta estructura estava subjectada per dos pilars de pedra que aguanten l'encavallada de fusta on hi ha el pis i el teulat. A l'espai del davant s'obre una era enllosada amb pedra picada o pati on s'hi podria guardar el bestiar. El corral presentava un habitacle auxiliar que va ser ocupat fins a principis del segle XX.

Conjunt que tenia una important funció ramadera, podent tenir també funcions agrícoles, de caire més subsistent. La construcció d'aquesta edificació no queda clara, possiblement s'ha de relacionar amb el desdoblament de les propietats en època moderna, donada la bonança econòmica i l'augment poblacional. Serà durant el segle XVII i XVIII, l'època de màxima construcció. A l'Amillarament del 1861 s'esmenta com a corral, propietat d'en Josep Rovira. I l'única cronologia relativa a la construcció de la casa ens la dóna la llinda d'entrada on hi ha una inscripció amb la data 1883. Al segle XIX apareix a la documentació com a Perera o el Corral.

GARCIA-PEY, E. (1998). Tagamanent. Recull de noms de casa i de lloc. Ajuntament de Tagamanent. p. 34,128. IPEC-Montseny (1998), n. 3894. LLOBET, S. (1990). El medi i la vida en el Montseny. Granollers. p. 274.