Cases dels mestres
Malgrat de Mar

Juli M. Fossas
    BCIL. 4987-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme. 13/07/2005
    Ajuntament de Malgrat. Carrer del Carme, 30. 08380 Malgrat de Mar
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

Les cases dels mestres és un edifici d'estil noucentista construït durant la primera meitat del segle XX, vinculat a l'Escola Montserrat. Està format per tres volums disposats de forma simètrica, que originalment estaven dividits en sis habitatges. Els volums principals estan situats als extrems i consten de planta baixa i pis i tenen la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa simètricament segons quatre eixos d'obertures d'arc pla emmarcades per una motllura. A la part posterior en sobresurt una torre quadrangular amb coberta a quatre vessants i grups de tres pòrtics d'arc de mig punt arrebossat a totes les façanes. Els dos volums estan enllaçats per un cos longitudinal d'un sol nivell d'alçat cobert a dues vessants. Presenta diverses finestres d'arc pla arrebossat emmarcades amb una motllura i amb plafons esgrafiats intercalats. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat, excepte el pis superior dels volums principals, que presenta maó aplantillat vist.

Les escoles públiques de Malgrat estaven situades fins a l'any 1926 en tres locals particulars dels quals l'Ajuntament en pagava un lloguer. La falta d'espai va propiciar que l'Ajuntament adquirís uns terrenys als afores del poble per construir-hi una nova escola. El projecte s'encarregà a l'arquitecte Juli M. Fossas i l'empresa constructora Pallàs Gramadé i Donadeu, qui pocs anys més tard construiria el cremallera de Núria. Fou inaugurada oficialment el 28 d'agost de 1927 per l'aleshores alcalde de Malgrat Lluís de Caralt i Fors. Des del seu inici, les escoles nacionals preveien la separació dels nens i les nenes en mòduls diferenciats.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Malgrat de Mar (Maresme). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.