Cases del carrer Borgonyà
Sant Vicenç de Torelló

C. Borgonyà. Colònia Borgonyà

Antoni Rodríguez Fernández / Marta Lloret Blackburn

El carrer Borgonyà està situat a la part inferior del nucli d'habitatges obrers de la Colònia de Borgonyà, prop de la via del tren. Està constituït per sis cases entre mitgeres aliniades en un costat del carrer. Totes elles presenten un sol nivell d'alçat i tenen la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana, algunes obertes amb un gablet. El primer edifici es correspon amb l'economat i presenta una tipologia diferent d'obertures, en què es combinen les d'arc de mig punt i d'arc escarser. La resta d'edificis Les façanes es composen amb obertures d'arc pla emmarcades amb ceràmica i una cornisa superior. Els angles de les cantonades també presenten el mateix acabament ceràmic. Les obertures ressalten de forma notable sobre el revestiment dels murs, pintat de color blanc. El ràfec està acabat amb cabirons.

Les cases del carrer Borgonyà es van construir durant els primers anys de funcionament de la colònia, a finals del segle XIX. Es van fer per allotjar als primers obrers que hi van treballar, que llogaven a l'empresa per un preu simbòlic. Tipològicament, les cases són molt semblants a les del carrer Canal, però aquestes disposaven de millors condicions d'habitabilitat, com l'existència de llar de foc i de safareig. Totes les cases d'obrers tenien la mateixa distribució: una sala, una cuina i tres habitacions, a més d'un pati on hi havia la comuna. Més endavant, en un extrem s'hi va construir la cooperativa de la colònia.

COLOMER, P. [et al.]. (1996). Borgonyà: una colònia industrial del Ter (1895-1995). Vic: Eumo Editorial.