Blocs d'habitatges del carrer Barcelona
Sant Vicenç de Torelló

C. Barcelona. Colònia Borgonyà

Antoni Rodríguez Fernández / Marta Lloret Blackburn

Els blocs d'habitatges estan situats entre el carrer Fabra i l'escola i convent de monges, a l'extrem de llevant de la colònia Borgonyà. En total hi ha una filera ascendent de vuit blocs aliniats, construïts a un sol costat del carrer. Consten de planta baixa i pis i tenen la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. Cada bloc es divideix en quatre habitatges independents, als quals s'accedeix a través d'escales exteriors, les del primer pis adossades en paral·lel a les façanes laterals. Al frontis hi ha el portal d'accés on hi ha les portes dels habitatges de la planta baixa, obert en arc escarser. La resta d'obertures són d'arc pla arrebossat, excepte els dos petits pòrtics d'arc de mig punt del nivell superior. El revestiment dels murs és arrebossat i pintat i un gran sòcol de pedra. A la part posterior de les cases, situats en una cota superior, hi trobem els horts. Entre el carrer i les cases l'espai està enjardinat amb arbres, arbusts i flors.

Els blocs d'habitatges del carrer Barcelona es van començar a construir l'any 1943 per allotjar el nombre creixent de treballadors de la colònia. En els nous edificis, hi ha un canvi tipològic important respecte els construïts fins al moment; estan formulats com a blocs aïllats amb quatre vivendes cadascun. Els edificis es doten de serveis inexistents a les altres cases, com lavabo a l'interior, pati de ventilació, rebost, safareig i traster.

COLOMER, P. [et al.]. (1996). Borgonyà: una colònia industrial del Ter (1895-1995). Vic: Eumo Editorial.