Cases del carrer Catalunya
Sant Vicenç de Torelló

C. Catalunya. Colònia Borgonyà

Antoni Rodríguez Fernández / Marta Lloret Blackburn

El carrer Catalunya està situat a la part superior del nucli d'habitatges obrers de la Colònia de Borgonyà, darrera l'església. Està constituït per deu cases entre mitgeres aliniades en un costat del carrer, que es troba alçat a través d'un mur de contenció. Totes elles consten de planta baixa i altell i tenen la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana, algunes de les quals obertes a l'altell amb un gablet. Les façanes es composen segons tres eixos d'obertures, en forma de portal al centre i una finestra a cada costat. Totes són d'arc pla emmarcades amb ceràmica i una cornisa superior. Els angles de les cantonades també presenten el mateix acabament ceràmic, així com una senzilla cornisa que ressegueix les cases fins a l'alçada del sòcol. Les obertures ressalten de forma notable sobre el revestiment dels murs, pintat de color blanc. El ràfec està acabat amb cabirons. A la façana posterior hi ha un petit pati. Davant de les façanes hi ha un espai enjardinat on hi ha plantades moreres i rosers.

Les cases del carrer Catalonia Terrace es van construir al voltant de l'any 1922, coincidint amb la primera ampliació important de la colònia Borgonyà. Es van fer per allotjar als nous obrers que s'havien contractat en aquell moment. La tipologia constructiva i la distribució és molt semblant a les cases del pla, tot i que són de majors dimensions per allotjar-hi famílies nombroses.

COLOMER, P. [et al.]. (1996). Borgonyà: una colònia industrial del Ter (1895-1995). Vic: Eumo Editorial.