Cases de Santa Maria
Súria

C/ Lleida cantonada C/ Santa Bàrbara i plaça Santa Maria
    Al costat de la colònia de Santa Maria, entre aquesta i el Raval Nou.

Hi ha hagut abundant construcció de substitució i reforma de les façanes.
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Conjunt format per les cases de construcció tradicional del carrer Lleida cantonada carrer de Santa Bàrbara i plaça de Santa Maria, arribant al camp ras immediat a les ruïnes de Santa Maria Savila. Del conjunt destaca la casa número 4 de la plaça Santa Maria (cal Síndic, pronunciat Sendic o Sandic), la qual ha estat reformada recentment però conserva al seu interior elements tradicionals com dues tines, piques d'oli, un estable, la capelleta d'obra del menjador amb la imatge de Santa Maria i un rellotge de tipus "Moret" fabricat a Manresa, etc. També destaca la casa número 45 del carrer Santa Bàrbara (casa Codina, antiga cal Que, segons informació oral d'Elvira Fíguls i Feliu), la qual conserva l'estructura constructiva tradicional, presentant inclús, al ràfec, la decoració de dents de llop, de la que resten pocs exemples al municipi. Les parets són de maçoneria irregular amb totxo als vanos. La porta, les finestres senzilles i dos balcons presenten cobertura per arc escarser fet de totxos i a la part superior de l'edifici hi ha un doble finestral (en part tapiat) amb columna central feta, també, de totxo, i coberta amb arc de mig punt.

En un cens de 1877 apareix com a "caseriu de Santa Maria " de nou edificacions de tres pisos, habitats constantment.