Cases de comparet del carrer del Casal
Vilafranca del Penedès

    Alt Penedès
    Carrer del Casal, 6, 8, 10, 12, 14 i 16

    Coordenades:

    41.34415
    1.70063
    391290
    4577776
    Número de fitxa
    08305 - 106
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Contemporani
    Eclecticisme
    Popular
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si:IPA 5035
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Varis propietaris
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Conjunt de cases entremitjeres realitzades a partir d'un mateix model constructiu que li dóna unitat al conjunt. Són de planta rectangular i consten de planta baixa i pis, amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal. A la planta baixa hi trobem el portal d'accés amb arc rebaixat. És més ample i alt que un simple portal d'entrada ja que hi entraria el carro. Les portes que es conserven originals (núm. 12), tenen una porteta més petita retallada a la porta gran. A la planta pis, trobem un balcó d'obertura única adintellada. Les obertures estan emmarcades amb pedra treballada i els paraments són llisos.
    En l'actualitat, les cases corresponents als números 8 i 10 són elrestaurant Can Ton. El número 6 és doble i ha sofert transformacions en els portals, mantenint l'estructura original. Les cases dels números 14 i 16, són més amples i han patit transformacions posteruiors, en especial la del número 16.

    Les cases de comparet s'originen a la segona meitat del segle XIX, fruit de les noves parcel·lacions de grans finques dins l'evolució i creixement urbanístic resultant del creixement econòmic vitivinícola. Mantenen elements de la relació entre residència i treball. Es distribueixen per tota la ciutat i la caracteritzen urbanísticament com un model modest i contraposat a les noves construccions burgeses que destaquen per la singularitat però sense continuïtat urbanística.

    ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1982). Vilafranca del Penedès, dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
    ROSSELLÓ, Joan et alii (1992). Vilafranca del Penedès a través de la seva arquitectura. La ciutat que ens ha arribat. Ajuntament de Vilafranca i Caixa Penedès.