Cases d'Agustí Mestres

c/ Espanya, 14-20

Josep Mª Martino Arroyo (1881-1957)
    Bo
    La normativa del Pla Especial obliga a la conservació íntegra de la façana i al manteniment del volum construït.
    Pla Especial, 100. 2006
    Ref. cad.: 62217DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Conjunt d'edificis que conformen una única finca construïda a dos vents i de dos nivells d'alçada (pb + 1p). La façana principal afronta al c/ Joan Tarrida i disposa d'un segon frontis que se situa en el c/ Espanya. El frontis principal destaca per la seva simetria i presenta cinc obertures a cada nivell: a la planta baixa s'identifica una porta central flanquejada per dues finestres enreixades, i al primer pis una finestra central flanquejada per dos balcons correguts, cadascun dels quals emmarca dues obertures. A la façana lateral es produeix una alternança de portes i finestres a la planta baixa i de balcons i finestres al pis superior.
    Totes les obertures són rectangulars i estan conformades per llindes i brancals d'obra. Les volades dels balcons són de perfil recte i les baranes metàl·liques estan configurades per barrots simples.
    El coronament consta d'una cornisa senzilla de maó i d'un ràfec, si bé l'element més característic de l'edifici es localitza a la part superior de la façana principal. Es tracta d'un gran plafó, flanquejat per pilars quadrangulars i amb un coronament ondulat; disposa d'una galeria conformada per tres obertures amb forma d'arc de mig punt, que indiquen la probable existència d'unes golfes que no es perllonguen a la resta de l'edifici, ja que la façana lateral disposa de forats de ventilació per a la solera d'un terrat.

L'autor de l'edifici, Josep Mª Martino i Arroyo (1881-1957), és un dels arquitectes que més ha treballat a Sitges, destacant en la seva producció nombroses cases unifamiliars aïllades de la urbanització de Terramar, així com edificis entre mitgeres. Cal mencionar especialment els projectes de l'edifici de Correus, l'Escorxador i l'ampliació del Casino Prado. Se'l considera un dels màxims exponents de l'arquitectura noucentista sitgetana.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges.
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)