Casa Farratges

c/ Espanya, 13-17

Bo
    La normativa del Pla Especial prescriu la conservació estricta del volum de l'edifici i de les seves façanes.
    Pla Especial, 99. 2006
    IPA-11977
    Ref. cad.: 62205DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici residencial de grans dimensions, que presenta un volum graonat a base d'un cos central de tres nivells d'alçada (pb + 2p), dos cossos laterals de dos nivells (pb + 1p) i, als extrems, dos cossos més de tan sols una planta (pb). El tractament dels elements de la façana és unitari, amb un llenguatge formal d'inspiració modernista, visible en la tipologia dels ornaments i en la forma d'alguns dels elements arquitectònics. Destaquen els arcs de mig punt de caire medievalitzant, les decoracions arabesques i l'ús de l'estuc en el parament extern, que imita carreus de pedra de textura llisa a la planta baixa i de textura rugosa a les plantes superiors.
    L'accés principal presenta un emmarcament peculiar configurat per un gran arc rebaixat, dividit per dos pilars que conformen una porta flanquejada per dues finestres. El balcó que se situa immediatament a sobre consta també de tres obertures, emmarcades per decoració d'estil mudèjar.
    La distribució del conjunt de les obertures és simètrica; en planta baixa s'identifica una alternança de finestres i portes, amb les llindes en forma d'arc de mig punt i al primer pis es combinen balcons dobles i simples, tots ells amb la part superior emmarcada per decoracions florals. A la segona planta del cos central se situen un seguit de finestres geminades, de clara inspiració romànica. Sobre cadascuna de les obertures és visible la lletra "F" envoltada de motius vegetals.
    El coronament de la finca adquireix un protagonisme essencial gràcies al remat sinuós, de perfil ondulant, que envolta el cos central i que també es repeteix en els cossos de menor alçada situats a ambdues bandes.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció II. Està catalogat com un element de tipus A.

No es coneixen notícies documentals que permetin concretar amb precisió la data de construcció d'aquest edifici. Tanmateix, el seu ús com a element auxiliar del conegut Hotel Subur -establiment que fou inaugurat l'any 1909- permet situar cronològicament l'obra en aquest moment, fet que també concorda amb les seves característiques modernistes.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges.
    "Gran Geografia Comarcal de Catalunya" (1982:282). Vol. 5. Barcelona.