Casa Joan Bertran

c/ Espanya, 22

Antoni Mª Ferrater i Bofill
    Bo
    La normativa del Pla Especial estableix que és obligat el manteniment del volum construït i la conservació de les façanes.
    Pla Especial, 101. 2006
    Ref. cad.: 62219DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït a quatre vents i que disposa d'una tanca perimetral d'obra. Està configurada com un petit palauet, donades les seves reduïdes dimensions. De fet, l'edifici consta d'una única planta, de forma quadrangular i amb coberta a quatre vessants, que en el seu centre consta d'un cos superior, a mode de torre.
    En general, el tractament dels elements arquitectònics i el llenguatge ornamental permet emmarcar aquesta construcció dins les tendències noucentistes, amb un clara inspiració de signe mudèjar. El parament exterior de les façanes mostra un arrebossat que imita un parament regular de carreus de pedra i dovelles al voltant de les obertures.
    L'accés a la planta baixa s'efectua a través d'un tram d'escales que condueix a un porxo configurat per tres arcs de mig punt; aquest espai culmina amb una cornisa llisa, suposadament suportada per grans cartel·les que tenen una funció únicament decorativa. Destaca la decoració aplicada sota el voladiu de la coberta principal, a base de permòdols de fusta, força voluminosos i plafons ceràmics decorats amb motius florals.
    Pel que fa a la torre central, aquesta presenta en els seus frontis obertures en forma d'arc de mig punt. Destaca el sòcol de rajoles blanques i blaves, profusament decorades amb motius geomètrics i vegetals. La coberta, també a quatre vessants, està coronada en el vèrtex per una esfera de pedra i disposa d'un ràfec de gran volada.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Està catalogat com un element de tipus A. El projecte original es conserva a l'Arxiu Històric Municipal. L'edifici també és conegut com Villa Providència.

Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)