Caselles
Lluçà

  Osona
  Sector oest del terme municipal
  Emplaçament
  A 4800 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 8'200

  Coordenades:

  42.06279
  2.02023
  418937
  4657212
  Número de fitxa
  08109 - 27
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad: 08108A015000060000BR
  Autor de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  Caselles està situada en un punt elevat dins la vall de la riera de Merlès, al sud-oest del puig Martorell i al sud del Puig dels Eixuts. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes, amb diversos volums i estructures adossats. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb cantonades delimitades amb carreus treballats i coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. La façana principal, orientada a l'est, conté a nivell de planta baixa un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta, i una finestra. Tant al primer pis com a les golfes hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta. A l'esquerra hi ha un volum adossat amb les cantonades diferenciades amb obra vista i amb una finestra al primer pis, on el parament és d'obra vista. A la dreta hi ha un volum adossat amb una finestra al primer pis i més a la dreta un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta que dóna accés a un pati tancat. La façana sud mostra el volum adossat al sud en la part dreta i el volum principal a l'esquerra. En el volum adossat hi ha una finestra als nivells de planta baixa i primer pis i una eixida a les golfes sustentada amb pilars d'obra vista. En el volum principal i a nivell de planta baixa hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i una finestra emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra treballada i llinda de fusta, i a les golfes, dues finestres emmarcades amb maó i llinda de fusta. A l'esquerra de la façana hi ha una estructura adossada bastida amb murs de maçoneria de pedra. La façana oest té diverses estructures adossades a la dreta i a l'esquerra, on delimiten un pati amb accés també des d'aquesta part. Pròpiament a la façana i a nivell de planta baixa hi ha una porta emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta. Al primer pis hi ha dues finestres, una de les quals emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta, i a les golfes, una finestra emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta. La façana nord es troba dominada completament per les estructures adossades que junt amb un mur de maçoneria de pedra tanquen un pati al nord de la masia.

  Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals (Pla Especial Urbanístic 2014).

  Caselles es troba documentada en el llistat de cases de la parròquia de Lluçà i sufragànies de 1793, i en canvi no apareix en el cadastre de 1716, pel que s'ha de suposar que és una edificació del segle XVIII.

  AJUNTAMENT DE LLUÇÀ (2014) Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Pla Especial Urbanístic (text refós). Lluçà: Ajuntament de Lluçà.

  BACH, Mn. A. (2003) Engrunes de l'arxiu parroquial de Santa Maria de Lluçà. Parròquies del Lluçanès.

  Cadastro de las casas de Llussà terme de Llussanès (any 1716). Arxiu de la Corona d'Aragó.