Cal Tomàs
Lluçà

Sector oest del terme municipal
    A 4900 metres per pista asfaltada i pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 37'200

Jordi Compte i Marta Homs

Cal Tomàs està situada en un punt lleugerament enclotat dins la vall de la riera de Merlès, uns metres a l'est de la riera i al sud-oest de la Vall de les Botes. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis i un volum adossat a l'est. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta on hi ha gravada la data de 1869. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada. A la dreta hi ha un cos adossat amb una finestra reformada emmarcada amb pedra treballada. La façana oest conté una finestra reformada a nivell de planta baixa, emmarcada amb pedra treballada i amb la inscripció "CAL TOMÀS Pep 2001" a la llinda. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada i una amb monòlits de pedra treballada. La façana nord conté únicament una finestra emmarcada amb pedra treballada a nivell de primer pis. A l'esquerra hi ha el volum adossat, sense obertures en aquesta part. La façana est es troba dominada pel volum adossat, que conté dues finestres reformades emmarcades amb pedra treballada. Pocs metres al voltant de la masia hi ha diversos elements de nova construcció, com un cobert, una font i un pou.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals (Pla Especial Urbanístic 2014).

Cal Tomàs podria ser una edificació, segons tipologia constructiva, del segle XIX.