Casanova de l'Argila
Gurb

Parròquia de Sant Andreu de Gurb
    A 650 metres per pista asfaltada de la carretera BV-4601, punt quilomètric 5'400

Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

La Casanova de l'Argila es troba situada en un pla entre camps de conreu al nord-est de l'Argila i a l'oest de can Baulenes, uns metres al nord de la pista asfaltada que comunica les masies de la zona.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes amb estructures adossades al voltant tancant un pati o lliça davant la façana principal. Està bastida amb murs arrebossats de maçoneria de pedra a la base i de tàpia a la resta. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa un portal d'arc rebaixat i una finestra. Tant al primer pis com a les golfes hi ha tres finestres, tot i que al primer pis tenen ampit de pedra i una és balconera. A l'esquerra de la façana hi ha un cos adossat amb teulada d'una vessant i a banda i banda de la façana hi ha dos coberts adossats. De la meitat esquerra de la façana en sobresurt perpendicularment una estructura adossada bastida amb murs de maçoneria de pedra i parts d'obra vista. Aquesta estructura, més una altra situada uns metres al sud-est i bastida amb murs de tàpia i un mur de maçoneria de pedra a l'est tanquen un pati o lliça davant la façana, amb accés des del sud.
    La façana oest mostra tres nivells, en primer pla el cobert adossat bastit amb murs d'obra vista, en segon el cos adossat i en tercer pla el volum principal, amb una finestra a nivell de golfes.
    La façana nord conté a nivell de planta baixa dues finestres i una petita estructura de planta semicircular adossada. Al primer pis hi ha dues finestres i a les golfes una més, i a banda i banda de la façana hi ha coberts adossats.
    La façana est es troba dominada en el nivell de planta baixa pel cobert adossat. Per sobre hi ha tres finestres, una a les golfes i dues al primer pis, una de les quals amb llinda de fusta.
    Uns metres al sud-oest de la masia, a l'exterior de l'agrupació de volums que forma la masia i les estructures que delimiten la lliça, hi ha una estructura de grans dimensions amb teulada de doble vessant. La part central està bastida amb murs i pilars d'obra vista i a banda hi banda hi ha ampliacions modernes també d'obra vista.

La Casanova de l'Argila es troba documentada en els llistats de cases que pagaven talla a la parròquia de Sant Cristòfol de Vespella dels anys 1681 i 1738.

AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.