Casamitjana del Guixaró
Casserres

El Guixaró - al sud-est del terme municipal
    Accés des de l'antiga C-16z, arranjat de 4 m. d'ample amb grava, després de passar pels Pinyers.

Greus problemes estructurals degut al gran incendi del 1994.
    Jordi Montlló Bolart

Antiga masoveria de la casa Gran del Guixaró, adossada a la façana de ponent d'aquesta. Consta de planta baixa i pis amb la coberta, en gran part ensorrada, de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a ponent. Els parament són de maçoneria, pedra vista i conserva restes de l'antic arrebossat.
    Per la façana principal, que és per on s'entra a la masoveria, destaca la porta principal de fusta amb una gran llinda de pedra i una petita finestra a la planta primera amb llinda de fusta i ampit senzill.
    Per la meitat sud d'aquesta façana, s'observa el que podria haver estat la continuació de la casa en forma de porxada.

El topònim es coneix per un document del segle XVII. La pubilla d'aquesta casa es va casar amb Francesc Guixaró i des de l'any 1627, la casa de pagès es va conèixer amb el nom de Casamitjana i Guixaró. En el segle XIX per disputes familiars i problemes d'herències, els Guixaró van vendre la casa i les terres a Miquel Vilanova i Marsinyach, que era l'hereu de la masia de la Serra de Cap de Costa de Puig-reig.

SERRA, Rosa i GARCIA, Jordi (no consta). El Guixaró. Parc Fluvial del Llobregat.