Casa Gran del Guixaró
Casserres

El Guixaró - al sud-est del terme municipal
    Accés des de l'antiga C-16z, arranjat de 4 m. d'ample amb grava, després de passar pels Pinyers.

Jordi Montlló Bolart

Masia fonamentada directament sobre la roca natural que forma un petit desnivell. Està formada per diferents cossos que configuren una planta global quadrangular. El cos principal té una forma de L, i consta de planta baixa i dos pisos, amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i e carener paral·lel a la façana principal, orientada al nord.
    La façana principal té una disposició simètrica a partir de tres eixos de verticalitat que es formen per les diferents obertures. A la planta baixa, l'eix central està definit pel portal adovellat de punt rodó i dues petites obertures als laterals emmarcades amb pera treballada. Les finestres de la primera i segona planta són de llinda recta i de pedra igual que els ampits i els brancals. Destaca la llinda de l'esquerra gravada amb una inscripció difícil de llegir però que s'entreveu que es va fer l'any 1765.
    Els paraments, en general, també són de pedra original rejuntades amb morter, mentre que la teulada inicial amb bigues de fusta fou reconstruïda amb formigó. Pel sud-oest, la masia disposa de dos cossos afegits i de menys alçada, tancant el quadrat. Adossat a la façana est, la masia disposa d'un petit cobert de planta baixa, emprat com a magatzem.

Terreny terrassat per l'aprofitament del sòl com a conreus. A llevant s'observen estructures de pedra colgades que podrien pertànyer a estances antigues de la casa.
    També destaquen un parell d'alzines a la zona septentrional i un pou amb parament de pedra i coberta plana de teules i porta de fusta.

El topònim es coneix per un document del segle XVII. La pubilla d'aquesta casa es va casar amb Francesc Guixaró i des de l'any 1627, la casa de pagès es va conèixer amb el nom de Casamitjana i Guixaró. En el segle XIX per disputes familiars i problemes d'herències, els Guixaró van vendre la casa i les terres a Miquel Vilanova i Marsinyach, que era l'hereu de la masia de la Serra de Cap de Costa de Puig-reig.
    La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Casa del Guixaró".

CARABASSA, LL.; GALLO, C.; SERRA, R.; SIERRA, A.; TOSAS, T. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà. Vol. 5. Ed. Direcció General del Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya. Pàgs. 53 a 57.
    SERRA, Rosa i GARCIA, Jordi (no consta). El Guixaró. Parc fluvial del Llobregat.