Casal de Mediona
Mediona

Carrer Florenci Gustems nº 10-12
    Emplaçament
    A l’extrem est del nucli urbà, a la cantonada entre el carrer Florenci Gustems i la placa dels Pisos Catalans.
    438.60

41.47764
    1.61259
    384162
    4592711
    08122 - 30
    1911
    Fitxa ARQ10 del Catàleg de béns a protegir del POUM.
    Lúdic/Cultural
    4328801CF8942N0001LP
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Edifici composat per tres cossos simètrics adossats uns als altres de clar estil modernista, fets de maó vist i pedra. Les obertures són singulars, amb finestres rectangulars de maó vist, allargades, amb un estretament de la part superior, coronat amb arc de mig punt, recordant la forma d’una ampolla. Les portes són similars, però de dimensions més grans, més quadrades i amb la part superior menys estilitzada.

Els tres cossos es troben rematats amb capcers semicirculars definits amb maó i la coberta és de volta catalana de maó pla. Aquesta coberta és encara visible a la sala d’Exposicions del centre d’estudis.

Antic Celler de Can Codorniu.

Edifici construït el 1911 com a celler de Can Codorniu. Primer es van edificar dues naus de 100 m2 de superfície, afegint una tercera una mica més tard amb una premsa al pati. En aquest pati també hi havia uns dipòsits pel vi. Un cop la producció de Codorniu es centralitzà a Sant Sadurní el magatzem va deixar de tenir utilitat.

Mossèn Joan Rius va arribar a Mediona el 1948 en substitució de Mossèn Pau Giralt i va ser el fundador del Casal del municipi. Durant aquests anys de postguerra, la situació al municipi encara era complicada i l’ombra del conflicte bèl·lic, molt recent.  Les famílies centraven els esforços en l’autosuficiència, i Mossèn Joan veié la necessitat d’endegar un projecte col·lectiu destinat a infants i joves, “ El casal de l’infant” però que permetés a la població lluitar per un objectiu comú.

L’antic magatzem de Can Codorniu, en aquell moment en desús, esdevingué el lloc idoni, i es van fer els passos per comprar-lo, transacció que es va fer per 100.000 pessetes. Aquests diners es van pagar, una part per la compra i la resta 40.000 pessetes per la seva adequació, i es van obtenir amb la venda de valors de 1.000, 500 i 100 pessetes que comprà la classe benestant del poble.

Les accions s’havien d’amortitzar en 10 anys, en dos pagaments per any (Sant Joan i Nadal). Tómboles, sortejos, donacions, etc. junt amb el carisma del Mossèn per engrescar la gent van facilitar que es poguessin anar pagant les accions i fer entendre la importància del projecte a la gent del poble.

Un cop endegada l’adequació, en la que hi van participar molts veïns com a voluntaris, el primer que es va habilitar va ser l’actual Teatre, espai on des de l’inici es van començar a projectar pel·lícules, el que fomentà aquest projecte comú. A l’inici, també s’hi feien jocs infantils (després de la catequesi), obres de teatre, etc...

El Casal de l'Infant es va inaugurar el 1950, i a partir de llavors ha estat el centre de la majoria de les activitats culturals i festives; s'hi han fet obres de teatre i moltes festes populars. També és la seu de nombroses associacions: L'Escorça Teatre, l’AECCM, Grup d'Acció per la Llengua, Vall de Vetes, Castellers de Mediona i Centre Excursionista l’Agulla.