Casadevall
Sant Julià de Vilatorta

Vilalleons
    A uns 100 m a ponent del P.K. 4 de la carretera BV-5202.

XVI-XVII
    BPU i AEAP. POUM (DOGC 5817 de 14/02/2011).
    Virgínia Cepero González

Masia formada per un cos central al que se li adossen diversos cossos annexos, al voltant d'un pati interior. El cos principal és de planta rectangular, i consta de planta baixa i dos pisos. La coberta és a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana. És construïda amb pedra lligada amb morter de calç i arrebossada. L'acabat de coberta és amb teula ceràmica aràbiga.
    La façana, orientada a migdia, presenta un portal d'entrada d'arc de mig punt adovellat. Hi ha dues finestres a la planta baixa, dues finestres amb l'ampit motllurat al primer pis, i una finestra i un finestral al pis superior.
    A la part esquerra s'hi adossa un cos de porxos. Al davant hi ha un cos de planta quadrada, amb la coberta a una vessant, i un mur que tanca la lliça pel costat de ponent. A la banda de llevant hi ha un marge i uns coberts que tanquen la lliça enllosada. Hi ha una petita cabana a la banda meridional de l'era, també enllosada.
    A la part de tramuntana de la casa hi passa un antic camí.

Segons el Catàleg de masies i cases rurals del POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal) de Sant Julià de Vilatorta, l'entorn de la masia està considerat AEAP (Àrea d'expectativa arqueològica protegida). Aquesta compren un cercle de 200 m de diàmetre aproximat, i engloba la totalitat del camp, turó o altre element geogràfic que quedi exclòs en part de l'àmbit marcat. Abans de realitzar obres de moviment de terres, terraplenats o enderrocs s'haurà de presentar a l'Ajuntament un informe d'intervenció preventiva signat per un tècnic en arqueologia, d'acord amb el que preveu el decret 78/2001 de 5 de març del Reglament de protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic, publicat al DOGC el 13/03/2002.

Es troba registrada als fogatges de la parròquia i terme de Santa Maria de Vilalleons de l'any 1553.
    La casa presenta diversos elements estructurals amb dates inscrites, corresponents a les diferents etapes constructives: l'any 1751 al pilar dels porxos i a la base del portal de la lliça de l'angle sud-est, els anys 1688 i 1782 a les finestres de la façana de llevant, i l'any 1786 al portal de migdia de la lliça.
    A la banda de tramuntana passa l'antic camí ral de Sant Julià de Vilatorta a Vilalleons.

- GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).
    - H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de béns d'interès històric arquitectònic i paisatgístic. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta.