Casa Vicens Bagués

c/ Jesús, 20

Neoclàssic
    Jaume Suñé i Juncosa
    Bo
    Segons el Pla Especial és obligatori conservar la façana i la fusteria de la planta baixa; es permet construir un segon pis, mantenint el disseny de les obertures i traslladant la cornisa i la barana al nou coronament.
    Pla Especial, 138. 2006
    Ref. cad.: 62240DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres, que disposa de tan sols dos nivells d'alçat (pb + 1p) i que presenta un llenguatge formal en el tractament dels elements arquitectònics de clara inspiració neoclàssica, tal i com és propi en d'altres obres de major envergadura, projectades pel mateix autor.
    A la planta baixa, probablement el ras més modificat de l'edifici, s'identifica un sòcol de rajoles blanques i blaves i dues obertures -concretament una porta i una finestra- amb porticons de fusta. A la banda dreta del frontis es localitzen un conjunt de rajoles de temàtica diversa.
    El primer pis està flanquejat per dues pilastres que sobresurten escassament del plom del mur i que culminen en el cornisament del frontis; en aquest nivell es concentren els elements arquitectònics més significatius de la façana. L'única obertura existent és un balcó central, amb volada de pedra de perfil motllurat, suportada per dues mènsules decorades amb motius florals en relleu. La barana, de ferro de fundició, mostra els barrots decorats amb motius geomètrics. Pel que fa a la configuració de l'obertura, els brancals i la llinda apareixen resseguits per una franja llisa, en relleu, que mostra dues petites impostes amb decoració vegetal. En la seva part superior és visible una cornisa motllurada, a mode de guardapols horitzontal, que es perllonga en una subtil cornisa situada a l'alçada del forjat que cobreix el primer pis de la finca.
    El coronament disposa d'un fris llis, en el que se situa l'orifici per a la cambra de ventilació de la solera del terrat; és de forma rectangular, està emplaçat en el centre i apareix tancat per una petita traceria. A banda i banda d'aquesta obertura s'identifiquen els permòdols que suporten la darrera cornisa de la finca, sobre la qual es desenvolupa la barana d'obra de balustres plans.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Està catalogat com un element de tipus A. El projecte arquitectònic es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges.

L'autor de l'edifici, Jaume Suñé i Juncosa, és considerat un dels màxims exponents de l'eclecticisme sitgetà. És autor de moltes obres d'arquitectura de la vila, especialment en el seu eixample, on treballarà intensament a partir de 1868. El seu projecte de l'eixample sitgetà data de l'any 1880 i altres obres d'urbanisme en què va participar són la modificació de la plaça d'Espanya i la reforma de l'entorn del santuari del Vinyet. Entre els edificis que va realitzar a Sitges, destaquen la casa Sans i Bori, la casa Ferret i les cases Catasús i Planes. Fora de la vila també va treballar a Gràcia i a Sant Gervasi.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)