Casa Severiano Virella Cassanyes

c/ Jesús, 14-16

Gaietà Buïgas i Monravà (1851-1919)
    Bo
    La normativa del Pla Especial obliga a la conservació estricta de la façana i del volum construït; també s'ha de retirar el rètol en bandera i la marquesina.
    Pla Especial, 137. 2006
    IPA-11956
    Ref. cad.: 62228DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici que va ser plantejat originàriament com una casa aïllada, malgrat que la construcció de bona part del jardí de què disposava inicialment l'ha configurat actualment com una finca entre mitgeres de tres nivells d'alçat (pb + 2p). El volum construït s'ordena en dos cossos, dels quals el que ocupa la meitat dreta de la parcel·la es troba notablement enretirat de la línia de façana, ja que disposa d'una terrassa situada a l'alçada del primer pis. El parament exterior mostra un arrebossat de morter de tonalitat fosca i els elements arquitectònics treballats en pedra. La planta baixa consta de dues grans portes, de forma rectangular i de disseny senzill, sense cap programa decoratiu, fet que contrasta amb el tractament formal dels elements arquitectònics dels pisos superiors. Al primer pis, destaca la presència d'una tribuna de gran volada, sostinguda sobre grans mènsules de pedra, a l'igual que la seva barana, que es perllonga en la terrassa que ocupa la banda dreta de la finca. L'obertura que dóna accés a la tribuna mostra els brancals conformats per carreus disposats en forma de pinta. La zona de la llinda consta d'una traceria configurada per dues formes trilobulades, emmarcades en requadres motllurats; sobre la traceria s'identifica un guardapols de forma conopial que descansa en dos esquemàtics capitells. Finalment, cal ressaltar la presència exterior d'un arc de descàrrega de mig punt, que alleugereix el pes de la part superior de l'edifici i sobre el qual se situa una cornisa motllura, amb disseny graonat que actua al mateix temps com ampit de la finestra trigeminada del segon pis; sobre aquesta darrera obertura es localitza una nova cornisa horitzontal i, finalment, una obertura circular amb traceria, dissenyada a mode de rosassa. Pel que fa al coronament d'aquest cos de l'edifici, convé destacar la seva complexitat, ja que la coberta a doble vessant es tradueix en el frontis en una mena de gran cornisa, amb coronament hemisfèric, que sobresurt del plom vertical del mur i que es perllonga verticalment fins a dos grans permòdols situats a l'alçada del forjat que cobreix el primer pis. Pel que fa al cos de la façana que se situa a la banda dreta i que està visiblement enretirat de la línia de carrer, cal dir que les seves característiques formals s'ajusten plenament a les formulacions que acabem de descriure. Destaca únicament el cornisament horitzontal superior, molt voluminós, sobre el que s'identifica una barana d'obra que imita un coronament amb merlets. Pel que fa al cos en forma de torre i conegut com la "torre d'en Severiano", destaca la seva vàlua com a fita del paisatge urbà sitgetà. En general, l'edifici s'emmarca estilísticament dins els paràmetres de l'eclecticisme de signe neogòtic que caracteritza altres obres de l'arquitecte Gaietà Buigas. Destaca especialment la tendència a la representativitat que s'accentua mitjançant la gran proporció dels elements arquitectònics emprats.

L'expedient d'obra que es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges (Sèrie Obres i Urbanisme. Caixa: 1896-1902) conté els plànols del projecte original de l'edifici, signats per l'arquitecte Gaieta Buïgas i Monravà com a responsable del projecte. El caràcter de gran residència amb què va ser construïda la casa Can Severiano, s'ha anat perdent amb el temps, especialment per causa de les diferents transformacions i, especialment, per la darrera adaptació com a hotel. Pel que fa a l'autor de l'edifici, Gaietà Buïgas i Monravà (1851-1919) destaca com a guanyador del concurs per a la construcció del monument a Cristòfor Colom inaugurat a Barcelona amb motiu de l'Exposició Universal de 1888. Va realitzar part de la seva obra a llatinoamèrica i també va exercir com a arquitecte municipal de Sitges, on una de les seves obres més conegudes és, sens dubte, el Mercat de Sitges (vegeu fitxa núm. 6).

Arxiu Municipal de Sitges, Sèrie Obres i Urbanisme. Caixa: 1896-1902. COLL, I. (1979) "L'obra sitgetana de Gaietà Buigas i Monravà" a Butlletí del Grup d' Estudis Sitgetans, nº 12. Sitges. COLL, I. (1981) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11956 COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges MONTE, M.A. (1986) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11956 Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)