Casa unifamiliar del carrer Torras i Bages, 15
Sant Feliu de Llobregat

  Baix Llobregat
  Carrer de Torras i Bages, 15

  Coordenades:

  41.38088
  2.04713
  420325
  4581478
  Número de fitxa
  08211 - 159
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Modernisme
  Segle
  XX
  Any
  1918
  Gabriel Borrell i Cardona
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL (19/10/1988)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  19204 (veure observacions)
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  0417810DF2801E
  Autoria de la fitxa
  CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

  La casa unifamiliar de Josefa Serra de Molins del carrer de Torras i Bages, comparteix certes característiques amb les construccions contigües fetes per Pere Àlvarez. És una casa de petites dimensions, de planta rectangular amb la façana curta al carrer. Té planta baixa i pis. A la planta baixa trobem la porta d'accés i una finestra amb ampit. Totes dues presenten a la part superior un rebaix en forma rectangular i posició vertical decorat amb ceràmica vidriada de colors blaus, blancs i ocres i motius geomètrics. Al pis superior, sobre la porta, un balcó molt petit en forma de mig hexàgon amb decoració de trencadís blau al frontal de la seva plataforma. Al costat, una finestra amb un petit filet de trencadís blau a la part inferior. Totes dues obertures tenen forma d'arc rebaixat. En aquest cas també es presenta a la part superior un rebaix decorat amb ceràmica vidriada, però de forma de llinda. Sobre cada finestra se situa un espirall. La part superior de l'edifici es resol amb un parament esglaonat, més alt en la seva part central, on es pot llegir l'any de construcció (1918). Per sota d'aquest coronament trobem una cornisa que travessa horitzontalment tota la façana dibuixant un arc rebaixat que mor a la paret de l'edifici de forma esglaonada.

  Forma part de la Ruta Modernista de Sant Feliu. L'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat dóna un sol número d'inventari (19204) a un conjunt de cases contigües, però dispars: la que fa cantonada entre els carrers Vidal i Ribas i Torras i Bages (fitxa 63), la de Torras i Bages núm. 15 (fitxa 159) i les de Torras i Bages núm. 17-19. Ens ha semblat més correcte tractar-les per separat, ja que responen a esquemes arquitectònics diferents. En tot cas el conjunt està declarat BCIL. Lògicament a totes les fitxes apareix el mateix número al camp del núm. d'inventari.

  El projecte per aquest habitatge unifamiliar es du a terme el mateix any que el de la casa que de Josefa Serra que limita per la seva esquerra. En canvi, les dues cases de Pere Àlvarez es construïren dos anys més tard.