Casa unifamiliar de Josefa Serra de Molins
Sant Feliu de Llobregat

Gabriel Borrell i Cardona
    Restauració any 2000
    19204 (veure observacions)
    CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

Habitatge cantoner entre mitgeres de planta rectangular, amb planta i pis i terrat a la catalana. A la façana del carrer Torras i Bages hi té un petit jardí de la mateixa amplada que la casa. Aquest tret constitueix un clar element diferenciador entre aquesta casa i les que l'envolten, que ocupen tot el solar amb la construcció. El barri de ferro que orienta l'ingrés està situat al carrer de Vidal i Ribas. L'emmarca un petit mur irregular que presenta una composició de còdols de riu en la seva part superior. Aquesta decoració continua sobre la barana corba del jardí i ens recorda el recurs emprat també a les cases d'en Molins del passeig de Jacint Verdaguer. L'edifici presenta a les dues façanes diverses obertures coronades per una imposta en forma de triangle truncat similars a les de la casa del costat, però en comptes d'optar-se per la decoració ceràmica, s'ha tornat a utilitzar el recurs dels còdols de riu. Al costat llarg de la casa, que dóna al carrer Torras i Bages, un balcó descentrat fa un petit porxo sobre la porta d'entrada. És un balcó tancat per balustres de secció quadrangular. Al costat curt, a la banda del carrer Vidal i Ribas, trobem un petit balcó a la planta pis amb barana de ferro forjat i que allotja una sola porta d'aspecte llarg i estret. A la part superior hi ha una cornisa motllurada i denticulada sobre la que veiem un ràfec decorat en la seva part visible amb rajoles de terracota situades en escata. Per sobre la tanca del terrat, feta d'obra i amb una decoració de garlandes traçades amb còdols de riu encastats. Aquesta tècnica fa pensar que el constructor fou, un cop més, Josep Molins.

Forma part de la Ruta Modernista de Sant Feliu. L'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat dóna un sol número d'inventari (19204) a un conjunt de cases contigües, però dispars: la que fa cantonada entre els carrers Vidal i Ribas i Torras i Bages (fitxa 63), la de Torras i Bages núm. 15 (fitxa 159) i les de Torras i Bages núm. 17-19. Ens ha semblat més correcte, en aquesta base de dades, tractar-les per separat, ja que responen a esquemes arquitectònics diferents. En tot cas el conjunt està declarat BCIL. Lògicament a totes les fitxes apareix el mateix número al camp del núm. d'inventari.

Casa projectada per Gabriel Borrell l'any 1918. Per la forma que pren la decoració ceràmica podria estar feta per Molins.

- FREIXA, Mireia; VIDAL, Mercè. Gaudí, Jujol i el Modernisme al Baix Llobregat. Barcelona: Editorial Mediterrània, 2003. P. 120-122.
    - VIDAL I JANSÀ, Mercè. Arquitectura i urbanisme a Sant Feliu de Llobregat. 1826-1936. De Pere Serra i Bosch a Nicolau M. Rubió i Tudurí. Sant Feliu de Llobregat: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, 2005. 202 p.