Casa Sofia Puig

c/ Carreta, 24

Eclecticisme
    Jaume Suné i Juncosa
    Bo
    L'edifici sembla haver estat objecte d'una reforma relativament recent que s'ajusta a les prescripcions del Pla Especial
    Pla Especial, 92. 2006
    Ref. cad.: 62237DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Finca situada entre mitgeres i que disposa d'una alçada de tres plantes (pb + 2p). La seva composició és simètrica i d'una gran senzillesa, fins al punt que el llenguatge formal no respon clarament als principis fonamentals de l'eclecticisme que representa el responsable del seu projecte, el mestre d'obres Jaume Suñé i Juncosa.
    La planta baixa consta d'un sòcol que sobresurt del plom de la façana i de tres obertures, concretament una porta central, d'arc de mig punt, flanquejada per dues finestres enreixades. El forjat del primer pis de l'edifici es tradueix a l'exterior mitjançant una cornisa motllurada força voluminosa.
    A la planta principal, el frontis consta de dos balcons, els quals mostren la volada d'obra amb perfil recte i la barana metàl·lica constituïda per barrots simples. El segon pis presenta únicament dues finestres de disseny convencional.
    Finalment, el coronament disposa d'un registre de petites obertures de ventilació per a la solera i d'una segona cornisa amb motllura, per sobre de la qual s'identifica la barana metàl·lica del terrat transitable.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 10 que inclou dues àrees ben diferenciades: d'una banda, la zona del c/ Major que comprèn les mostres més representatives de l'arquitectura sitgetana realitzada als segles XIX i XX; d'altra banda, s'integra en aquest conjunt una part de l'arquitectura popular del c/ Carreta.

Pel que fa a l'autor de l'edifici, l'arquitecte Jaume Sunyer i Juncosa és considerat un dels màxims exponents de l'eclecticisme sitgetà. És autor de moltes obres d'arquitectura de la vil·la, especialment en el seu eixample, on treballà intensament a partir de 1868.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges.
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)