C/ Carreta, 20

c/ Carreta, 20

Historicista
    Bo
    La normativa del Pla Especial estableix que s'ha de mantenir íntegrament la façana i eliminar el sòcol de pedra.
    Pla Especial, 91. 2006
    Ref. cad.: 62235DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici situat entre mitgeres i que presenta tres plantes en alçat (pb + 2p). En general, els trets arquitectònics visibles a la façana permeten emmarcar la finca dins de l'arquitectura popular sitgetana, malgrat incorporar elements de caire medievalitzant i d'altres resultants de diferents fases constructives. Destaca el tractament en pedra dels elements més significatius i l'absència de balcó a la planta principal.
    La planta baixa consta d'una gran portalada de pedra, amb arc de mig punt adovellat i d'una finestra enreixada, amb l'ampit petri i un guardapols molt desenvolupat, de forma troncocònica.
    Pel que fa al primer pis, en ell d'identifica una finestra de pedra amb els brancals conformats per carreus disposats en forma de pinta i la llinda monolítica; l'ampit de pedra és motllurat a l'igual que els angles interiors de l'obertura, tot seguint un disseny propi de l'arquitectura civil dels segles XVII i XVIII. En aquest mateix ras, a la banda dreta, se situa una fornícula a mode de capelleta, que alberga una figura de Sant Pere.
    Pel que fa a la darrera planta, el frontis mostra una galeria formada per tres arcs de mig punt englobats per un mateix ampit corregut i realitzats en maó massís, en obra vista des de dit ampit fins a la línia d'imposta dels arcs.
    Finalment, en el coronament s'identifiquen els orificis de la solera d'un probable terrat a la catalana, la presència dels quals sembla indicar que el ràfec i la tortugada que clouen la façana podrien ser falsos.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 10 que inclou dues àrees ben diferenciades: d'una banda, la zona del c/ Major que comprèn les mostres més representatives de l'arquitectura sitgetana realitzada als segles XIX i XX; d'altra banda, s'integra en aquest conjunt una part de l'arquitectura popular del c/ Carreta.

El c/ Carreta és d'origen gòtic i mostra edificis construïts entre mitgeres, generalment de tres plantes, que conformen un notable conjunt d'arquitectura popular. Històricament, aquesta via formava part del primer raval que es va desenvolupar a la vila medieval, a partir de la muralla del nucli originari.

Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)