Casa Sariol

c/ Bonaire, 30

Eclecticisme
    La normativa del Pla Especial imposa la conservació estricta de la façana.
    Pla Especial, 58. 2006
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres, que consta de quatre pisos d'alçada (pb + 2p + golfes) amb dues obertures en cadascun d'ells. El parament del nivell inferior és de pedra, mentre que en els pisos superiors aquest material s'ha emprat únicament en les obertures i en les cornises, essent substituït per un revestiment de morter que imita franges de maó i de carreus.
    La planta baixa presenta una porta i un finestral del tipus "quarto de reixa". Ambdues obertures mostren brancals i llindes conformades per carreus de pedra, en aquest cas, d'angle sec; en la llinda de la porta figura un medalló amb la data 1863. La porta principal dóna accés a un vestíbul exterior de clara tendència modernista, visible en l'arrambador de rajoles policromes i en el disseny de la fusteria.
    En el primer i segon pis s'identifica un balcó i una finestra. Els balcons presenten volades conformades per llosanes de pedra motllurades que redueixen progressivament la seva amplada. Les baranes metàl·liques es caracteritzen pel seu disseny elaborat, amb decoració en el sòcol i sota el passamà. Els brancals de les obertures estan definits per franges llises, en relleu, que disposen d'un motiu geomètric en la seva part superior. Les llindes desenvolupen petits cornisaments motllurats a mode de guardapols horitzontals.
    El darrer pis consta de dues finestres quadrangulars, sense cap disseny específic. Finalment, el coronament del frontis destaca per la seva complexitat; s'identifica un fris de tríglifs que coincideixen, en la seva banda inferior, amb petxines en relleu i en la superior amb les cartel·les, de volum geomètric, que suporten la cornisa.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Està catalogat com un element de tipus A.

La casa va ser propietat de Josep Sariol. A la seva mort, els seus descendents van vendre l'edifici que, no obstant, ha mantingut el nom de la família (informació proporcionada per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sitges).
    L'estat actual de l'edifici respon a una reforma realitzada a finals del segle XIX, especialment visible en el caràcter ornamental de la cornisa del coronament i en el disseny de l'accés a la planta baixa.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges.
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)