Casa Mitjans

c/ Bonaire, 28

Neoclàssic
    La normativa del Pla Especial imposa la conservació estricta de la façana.
    Pla Especial, 57. 2006
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici entre mitgeres, de quatre nivells d'alçada (pb + 2p + golfes) que presenta una composició en base a dos eixos verticals resultants de l'alineació de les dues obertures existents a cada planta. L'horitzontalitat del frontis s'emfatitza a través del balcó corregut del primer pis i de les cornises que se situen sobre el segon pis i en el coronament. Pel que fa a les línies verticals, aquestes apareixen ressaltades gràcies a la imitació de tres pilastres gegants de carreus, situades en els laterals de la façana i en el centre; aquests elements desenvolupen uns capitells esquemàtics, que sobresurten de la cornisa del segon pis.
    La planta baixa consta d'una porta d'accés i d'una finestra amb reixa metàl·lica, segons el model dels "quartos de reixa". Ambdues obertures presenten els brancals i les llindes conformades per carreus de pedra que mostren els angles interiors decorats per un fris d'elements en espiga. Sobre la llinda de la porta figura una clau d'arc amb la data 1854; al costat és visible una placa de marbre en la que figura la inscripció "Ma maison. Restaurant". Destaca la decoració de la reixa metàl·lica, molt profusa i que disposa en el centre d'un motiu circular, amb flors i volutes que envolten la lletra "M".
    En el primer pis el balcó és corregut i emmarca dues obertures. La volada és de llosanes de pedra motllurades i presenta una amplada notablement superior a les dels balcons del segon pis superior. Pel que fa a la barana metàl·lica, de ferro de fundició, destaca el seu disseny elaborat. En aquest nivell, els carreus que conformen les obertures, de forma rectangular, disminueixen progressivament el seu volum cap a l'interior, tot desenvolupant una mena d'arquivolta.
    En general, el llenguatge formal que s'aplica als elements arquitectònics de la façana permet emmarcar aquest edifici dins del corrent neoclàssic anterior al darrer terç del segle XIX.

Desconeixem l'origen de la denominació de "Casa Mitjans" que apareix en la bibliografia consultada.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges.