Casa Ramon Sastachs
Capellades

    Anoia
    Carrer Sant Francesc, 9
    Emplaçament
    Eix viari nord-sud del costat de llevant
    del casc antic
    del casc antic
    327

    Coordenades:

    41.53061
    1.68723
    390483
    4598494
    Número de fitxa
    08044 - 175
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XVIII
    Any
    1777
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    0687708CF9908N
    Autoria de la fitxa
    Juan Garcia Targa

    Casa entre mitgeres amb pati posterior, amb façana de planta trencada, de planta baixa i tres plantes pis. Té la coberta de teula corba a dues vessants, acabada amb cornisa de peces ceràmiques recolzada en permòdols. La façana està composada segons un eix en cada pla de façana. Les obertures són de proporció vertical amb balcons protegits amb baranes de ferro de brèndoles verticals. Les obertures de la tercera planta, d'ambdós plans de façana, són amb dos arcs de mig punt de maons manuals ceràmics a plec de llibre recolzats en capitells i brancals de maó manual vist. El portal de la planta baixa del costat nord és de carreus de pedra i llinda plana, el del costat sud ha estat transformat com a entrada de garatge. El parament de façana està arrebossat i pintat de color ocre.

    Edifici representatiu de l'arquitectura popular del casc antic, construida amb data anterior a 1777 i amb un projecte de rehabilitació primera dècada s. XXI: arquitecta Eva Tarrida Sugranyes.

    Aquest edifici està vinculat originalment a la família Sastachs, dedicats a l'activitat llanera. La cronologia de la construcció de la resta de cases i la propietat de Josep Ros apunten a que es faci referència al solar on es va construir aquesta casa. Ramon Sastachs, donat que pràcticament de forma contemporània apareix dedicat primer a la tasca d'espardenyer, primer, i forner, després. El 1777 ja hi ha constància de l'existència d'una casa propietat de Ramon Sastachs i del seu fill Pau, en l'esmentada ubicació. Posteriorment la propietat ha estat habitada per diverses famílies. Destaca Martí Soteras, era prevere de la parròquia de Santa Maria de Capellades l'any 1915. El seu benefici estava adscrit a la capella del Sant Crist. Posteriorment, durant molt de temps, es van habilitar quatre pisos que foren posats a lloguer.

    GUTIÉRREZ I POCH, Miquel. En premsa. "El segle XIX: declivi econòmic i tensions polítiques", Història de Capellades (títol provisional).

    MUSET PONS, Assumpta. En premsa. "Capellades (època moderna) (segles XVI-XVIII): de la marginalitat al desenvolupament", Història de Capellades (títol provisional).

    SPAL, Diputació de Barcelona. 2010. Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental Capellades (4 Vols). Bosch i Planas, Andreu; Lacuesta Contreras, Raquel; Cuspinera i Font, Lluís; Vilamala i Aliguer, Imma; Gutiérrez i Poch, Miquel i Sabatès de Hita, Gemma

    TÉRMENS I GRAELLS, Miquel. En premsa. "El segle XX: compromís, violència i redreçament econòmic", Història de Capellades coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional).

    ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA