Casa Ramon Padró i Pijoan
Sant Feliu de Llobregat

  Baix Llobregat
  Carrer Joan Maragall, 44 - 46

  Coordenades:

  41.38014
  2.04755
  420359
  4581395
  Número de fitxa
  08211 - 155
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Neoclàssic
  Segle
  XIX
  Any
  1851
  Desconegut
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL (19/10/88)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  36043
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  0416206DF2801E i 0416207DF2801E
  Autoria de la fitxa
  CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

  Edifici de mitjanes dimensions entre mitgeres acabat en terrat a la catalana. És de planta rectangular i s'estructura en alçada en planta baixa i dos pisos. L'amplada i l'alçada d'aquest edifici són superiors a la de la resta de cases entre mitgeres que formen el carrer, tot i que cal tenir en compte que l'edificació acull dos habitatges. La façana és d'una gran simetria. Verticalment es divideix en tres cossos: els dos laterals que contenen totes les obertures de l'edifici i el central, que no conté cap obertura, està delimitat per impostes verticals i presidit per un conjunt escultòric de reminiscències neoclàssiques situat a la part superior de l'edifici. En planta baixa trobem dues portes en arc de mig punt que donen accés als dos habitatges que alberga la construcció. Per sobre s'ubiquen al primer pis dos petits balcons de plataforma rectangular amb frontal motllurat i barana de ferro forjat. Les portes que hi donen accés són rectangulars i delimitades per impostes. Per sobre d'aquestes obertures i al segon pis, trobem dues finestres senzilles, gairebé quadrades, remarcades també amb imposta. La part més interessant i singular de l'edifici és el seu coronament. El parapet que tanca el terrat pla està format per una part central més alta d'obra i, a banda i banda, un segment de balustrada. Als extrems se situen sengles gerros a manera de florons. És a la part central que acabem de mencionar on trobem un conjunt escultòric format per una figura femenina central que sosté els atributs de l'abundor. Està asseguda sobre un tro en posició majestàtica i envoltada per tres angelets riallers, dos d'ells asseguts sobre el mateix parapet del terrat i un tercer més proper a la figura femenina descansa sobre un element naturalista que sembla un tronc d'arbre. Les peces estan trencades en algunes parts, com per exemple el braç de la verge i algun detall de les altres figures, més petites, però podem parlar en general d'un bon estat de conservació. Crida l'atenció el fet que l'alçada de l'edifici dificulta la visió de les escultures des del carrer.

  Aquest element es troba en un carrer que està declarat BCIL en el seu conjunt (36114).

  La casa que ens ocupa va ser la residència de Ramon Padró i Pijoan, escultor especialitzat en la factura de peces escultòriques per a la decoració d'elements arquitectònics. Ell mateix és l'autor del conjunt escultòric que corona l'edifici.

  - VIDAL I JANSÀ, Mercè. Arquitectura i urbanisme a Sant Feliu de Llobregat. 1826-1936. De Pere Serra i Bosch a Nicolau M. Rubió i Tudurí. Sant Feliu de Llobregat: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. 2005. 202 p.