Casa Puigjaner
Capellades

Curt carrer del centre del casc antic que uneix la plaça
    Verdaguer

XIV
    Juan Garcia Targa

Casa entre mitgeres de planta baixa, dos pisos i sota coberta. Presenta coberta de teula corba a dues vessants, acabades amb imbricació de maó i teula, canal i baixant fins al primer forjat. Està composada segons dos eixos amb obertures de proporció vertical. Els balcons estan protegits amb baranes de perfil corb i brèndoles en reganyol. El portal s'ha ampliat per adaptar-se a nous usos, s'ha aprofitat la porta de fusta de dues fulles batents amb gravats geomètrics i picaporta, complementant-la amb una fulla central de xapa metàl·lica El parament de façana arrebossat i pintat, recolzat en un sòcol de pedra aplacada.

També coneguda com a: Ca la Puigjanera, Cal Puigjaner, Casa Marcel·li Vallès, Torres "Cal Baldufes". Casa representativa de l'arquitectura popular rehabilitada, integrada en el seu entorn immediat. L'immoble té un origen medieval i s'efectuen diverses remodelacions als segles XVIII, al 1848 i l'any 1990 es dugè a terme una restauració.

Aquest edifici apareix vinculat a la família Puigjaner des d'antic, familia que vivia a Capellades al segle XV i al segles XVII, XVIII i XIX, ocupant una posició de preeminència política, social i econòmica de la vila. La família va estar vinculada al sector llaner, agrícola i rendista, successiva i complementàriament.

Es desconeix la data exacta de construcció , però sembla existir-hi alguna mena d'edificació des de l'Edat Mitjana. Tampoc es té constància completa de com i quan arriba a ser propietat dels Puigjaner, però tot apunta que aquesta vinculació és força antiga.

MUSET PONS, Assumpta. En premsa. "Capellades (època moderna, segles XVI-XVIII): de la marginalitat al desenvolupament", Història de Capellades. Coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional).

TÉRMENS I GRAELLS, Miquel. En premsa. "El segle XX: compromís, violència i redreçament econòmic", Història de Capellades. Coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional).

VIVES I TORO, Eduard. En premsa. "L'edat mitjana: territori i orígens d'una identitat", Història de Capellades. Coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional).

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA