Casa Par
Martorell

C. Josep Anselm Clavé, 2

XVI-XXI
    Ajuntament de Martorell. Plaça de la Vila, 46. 08760 Martorell
    Dídac Pàmies Gual. SPAL

És un edifici de dos volums i tres plantes cadascun. S'accedeix per una porta adovellada d'arc de mig punt amb carreus vistos. A la planta baixa hi ha unes gran obertures amb llinda de fusta. Al primer pis hi ha un balcó amb reixa metàl·lica i obertura amb arc rebaixat. A banda i banda hi ha dues finestres rectangulars. La resta de finestres de les façanes són petites i estan col·locades de forma que sembla aleatòria sense criteri compositiu.

Actualment també es coneix com a Espai d'Art i Creació Contemporani Muxart. La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa A1 28 BCIL-02.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Martorell, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

La família Par ha estat vinculada a Martorell des del segle XV. Tenim constància documental de Ramón Par, fabricant de ballestes de Martorell. La família anirà adquirint terres fins a convertir-se en grans terratinents de Martorell. La principal activitat de la família era el treball agrícola però des del segle XVIII fins a principis del XX es van dedicar a promoure la urbanització de terrenys. L'any 1903, Joan Par i Tusquets (1868-1937), va crear la raó social Aguas Potables de la Mina del Congost, que subministrava aigua potable a domicili, des de la mina situada al darrera del hostal d'en Boira, que era també propietat dels Par. L'antiga casa d'origen medieval de la família Par es trobava pràcticament en runes. El 2008 van començar les obres per obrir el pas de la Casa Par per habilitar el pas de vianants entre el carrer del mur i la plaça de les hores i salvar un desnivell de 8,5 metres. L'Antiga casa Par es va rehabilitar per albergar el nou espai Muxart, espai d'art i creació contemporanis que s'inaugurà el 25 de març de 2011; el nou espai volia incentivar la divulgació, la recerca i la conservació de la seva obra, i ser un punt de referència per a l'art i la creació contemporanis.
    Jaume Muxart i Domènech, pintor Martorrellenc nascut al 1922, va formar part del grup Taüll, sorgit al 1955, al costat d'altres artistes de renom com Marc Aleu, Cuixart, Guinovart, Mercadé, Tàpies i Tharrats. Al 1991 va ingressar com a acadèmic a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.