Casa Nova del Pla
Navàs

Sector sud-est del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladral.
    Emplaçament
    Carretera de Súria a Balsareny (BP-4313), al km. 49,4 camí en direcció nord i després trencall est uns 200 m.
    478

41.87856
    1.81881
    401990
    4636967
    08141 - 311
    Estat d'abandonament. La teulada comença a esfondrar-se.
    08140A005000030000IP
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions modestes, emplaçada en un pla prop de la carretera de Súria a Balsareny. Consta d’un cos residencial de planta quadrada (amb planta baixa més un pis) que té petits cossos adossats als laterals. La casa sembla aixecada en una sola fase constructiva, i posteriorment s’hi haurien fet reformes. La façana principal, encarada vers migdia, s’estructura en dos eixos d’obertures. A la dreta hi ha el portal i un balcó al seu damunt. Probablement el portal (rematat amb maó) i el balcó són reformes posteriors. En aquest moment també s’hauria cegat una finestra antiga. El parament és de paredat comú amb restes d’arrebossat. En les altres façanes hi trobem algunes petites finestres emmarcades amb pedra carejada. El petit cos de l’esquerra, obrat amb totxo, així com el galliner, a la dreta, són construccions ja molt recents.

Informació oral facilitada per Joan Vilà, de can Peçols.

No coneixem notícies antigues d’aquesta casa que, per la seva tipologia constructiva, podria ser originària del final del segle XVIII o del XIX. Era una masoveria de la Vila, una masia de la zona entre Súria i Castellnou que tenia altres cases a la zona. La Casa Nova del Pla va ser habitada per masovers fins a la dècada de 1970, i després va quedar abandonada.