Casa Nova del Molar
Montseny

Camí del Pla de la Calma

XVIII-XXI
    Normes subsidiàries de planejament. Catàleg de masies. 1983.
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

La Casanova del Molar és una masia del segle XVIII que ha estat reformada interiorment fa uns anys. És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis es composa segons tres eixos d'obertures d'arc pla de pedra carejada, amb el portal d'arc de mig punt adovellat. Un dels finestrals del pis té la inscripció "RAMON PLANAS ME FECIT ANY 1734". Al costat hi ha pintat un rellotge de sol i a dalt de tot de la façana hi ha pintada del mateix color una  creu patent. El tractament exterior dels murs es manté arrebossat amb morter de calç. En un costat de la casa hi ha les restes de l'antic corral i a l'altre un safareig amb lloses de pissarra.

Segons la tradició, la casa va ser construïda per un fadristern del Molar de Dalt. Va ser adquirida per Josep Ramírez, propietari del Molar, l'any 1950. Aleshores hi vivia com a Pere Bach, que va seguir com a masover fins al camp d'uns anys. Després de quedar deshabitat uns anys, hi va entrar a viure el fill de l'actual propietari del Molar i la seva família, que el van habilitar com a habitatge modern.

BOADA, M.; SÀNCHEZ, S. (2018). Masos del Montseny. Figueres: Brau Edicions.