Casa Mª Lluïsa Felix Prieto

c/ Hort Gran, 4

Josep Mª Martino Arroyo (1881-1957)
    Bo
    La normativa dictada en el Pla Especial dictamina la conservació íntegra de la façana que ha estat recentment restaurada seguint els seus criteris
    Pla Especial, 116. 2006
    Ref. cad.: 62214DF0606S
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres, que consta de quatre nivells d'alçat (pb + 3p). És interessant el joc de volums que s'estableix a partir de la distribució dels balcons i de les tribunes existents en els pisos superiors de l'immoble.
    La planta baixa consta de quatre obertures, de mides dissemblants, distribuïdes segons l'esquema finestra-porta-porta-finestra. Els brancals i les llindes apareixen resseguides per franges llises que sobresurten lleugerament del plom del mur; les llindes presenten forma d'arc rebaixat, mentre que en els pisos superiors totes les obertures són rectangulars.
    En el primer pis s'identifica una tribuna central, flanquejada per un balcó a cada costat; aquests disposen de volada d'obra i de barana de balustres. En contraposició, el segon pis mostra un balcó de les mateixes característiques situat sobre la tribuna de l'anterior i viceversa. Les tribunes laterals descansen sobre dues mènsules de maó massís que presenten un notable desenvolupament vertical. Finalment, el darrer pis reprodueix l'esquema que acabem de descriure, però sense balcó central.
    El coronament de la finca consta d'una cornisa llisa, emplaçada sota el registre d'obertures de ventilació de la solera del terrat; aquest darrer també està situat sota un fris que mostra una garlanda realitzada a partir d'elements ceràmics. La barana del terrat, sensiblement retirada de la façana, alterna pilars quadrangulars amb trams de gelosia.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Està catalogat com un element de tipus A. El projecte original es conserva a l'Arxiu Històric Municipal.

L'autor de l'edifici, l'arquitecte Josep Mª Martino i Arroyo (1881-1957) és un dels arquitectes que més ha treballat a Sitges, destacant en la seva producció nombroses cases unifamiliars aïllades de la urbanització de Terramar, així com edificis entre mitgeres. Cal mencionar especialment els projectes de l'edifici de Correus, l'Escorxador i l'ampliació del Casino Prado. Se'l considera un dels màxims exponents de l'arquitectura noucentista sitgetana.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)