Casa J. Ferret Carreras

c/ Hort Gran, 18-20 - c/ Sant Isidre, 2-6 - c/ de les Ànimes, 20-22 i c/ Rafael Llopart, 2

Bo
    La normativa del Pla Especial estableix que cal mantenir el volum construït, conservar les façanes i el tros del jardí que ocupa la cantonada entre el c/ de les Ànimes i de Sant Isidre
    Pla Especial, 117. 2006
    IPA-11979
    Ref. cad.: 62201DF0606S
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'una casa unifamiliar, aïllada, que ocupa bona part d'una illa de cases i que ha esdevingut una fita en l'urbanisme sitgetà. Bona part de la parcel·la està destinada a jardí, mentre que l'edifici té dos nivells d'alçat (pb + 1p). La porta d'accés se situa en una façana aixamfranada i presenta forma d'arc de mig punt, amb arquivoltes que descanses en impostes decorades. La resta d'obertures són rectangulars i mostren la part superior emmarcada per motllures horitzontals que culminen en capitells d'estil naturalista.
    En el primer pis es localitzen els balcons amb volades de llosanes de pedra de perfil motllurat que, en alguns casos, presenten els angles arrodonits; les baranes són de ferro, de fundició, i mostren decoració geomètrica en el sòcol i sota el passamà.
    El coronament de l'edifici consta d'una cornisa motllurada situada sota la barana d'obra del terrat, que alterna trams de gelosia i plafons que desenvolupen capcers semicirculars i òculs amb trifolis.
    Sens dubte, l'element més característic d'aquest immoble és la torre octogonal que s'inicia en una de les façanes que dóna al jardí. Les seves finestres són d'arc de mig punt i l'estructura culmina en un fris amb sanefa de rajoles de diferents colors; la coberta, de pavelló, disposa teules vidrades de color verd en els seus vèrtexs. Existeix una segona torre, de planta quadrada i menys elevada, que també finalitza en una sanefa de rajoles; en aquest cas s'imita un coronament de merlets.
    Aquests elements contribueixen a emfatitzar el llenguatge medievalitzant que s'ha aplicat al conjunt de l'edifici.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Està catalogat com un element de tipus A. El projecte original es conserva a l'Arxiu Històric Municipal. L'edifici també és conegut com Casa Teresa Pujató o Can Tayà.

No coneixem amb exactitud la data en què va ser construït l'edifici ni el nom del seu autor. Per les característiques formals que es dedueixen del projecte arquitectònic, sembla versemblant suposar que l'aixecament va tenir lloc a finals del segle XIX o principis del segle XX. Cap al 1910 es va produir una reforma del jardí i, segons la documentació que es conserva en l'Arxiu Històric de Sitges, Teresa Pujató i Cantó, propietària de l'edifici, va demanar permís per a modificar-ne les façanes. La sol·licitud va ser aprovada el 3 d'octubre d'aquell mateix any.

Arxiu Municipal de Sitges. Sèrie Obres i Urbanisme
    COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges