Casa l'Ametlla
Casserres

L'Ametlla de Casserres - al nord-est del terme municipal
    Accés des de la colònia de l'Ametlla

XVI-XVII
    Jordi Montlló Bolart

Masia situada en una elevació dominant un ampli territori i tota la colònia que està als seus peus, literalment i metafòricament. És de planta rectangular i consta de planta baixa i dos pisos, adaptada totalment al terreny abrupte de la zona. La coberta és de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migdia. L'accés per la façana nord es fa a l'alçada de la segona planta, a conseqüència del desnivell del sòl. Els paraments són de pedra (excepte la última ampliació que en part és amb totxo arrebossat), rejuntats i restaurats amb morter, amb grans carreus cantoners. La façana sud que ha perdut la qualitat d'accés principal, mostra un gran porxo amb tres voltes en columna sobre la que s'alça una terrassa en planta pis, mentre que a la segona planta hi ha tot una sèrie de petites finestres en arc que cobreixen tota la façana. En les llindes de totes les obertures s'han emprat els rajols i la pedra.
    Adossats a l'entrada sud-oest hi ha dos coberts pel bestiar i gossos, amb planta baixa i de geometries poc definides. Al nord-est de la masia, hi ha un gran paller-magatzem de 100 metres quadrats per 8 metres d'alçada i planta baixa, construït inicialment amb pedra i que s'ha reconstruït amb totxana sense arrebossar. Manté la coberta de teula àrab i estructura de fusta. Més enllà hi ha un altre cobert aïllat de nova construcció, emprat com a garatge.
    Destaca la gran era construïda a la part nord-occidental, davant del paller.

Al peu d'una noguera, al sud de la casa, i prop de la font coneguda amb el nom de l'Ametlla, hi ha l'antic safareig transformat des de fa anys en una piscina que havia servit per rentar la roba als primers treballadors de la fàbrica que vivien a les golfes i durant l'època de construcció de les primeres casetes unifamiliars al carrer de Dalt. Quan no s'hi rentava servia per regar l'hort de la propietat.

Aquesta masia era la finca dels Ametlla, que van fundar la colònia i es van fer càrrec de diversos molins de la zona. Aquesta era la seva casa pairal amb els camps adjacents.
    Fou objecte de diverses ampliacions al llarg dels segles i de les quals únicament és visible la última que consistí en l'ampliació per la façana sud d'una terrassa.
    La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de
    Catalunya de l'any 1923.