Casa Josep Jacas

c/ Bonaire, 24

Neoclàssic
    Francesc Cros i Massó (1793-1869)
    Bo
    El Pla Especial, considera obligat conservar íntegrament la façana, llevat de les petites finestres existents en els pisos superiors que es podran tapar.
    Pla Especial, 55. 2006
    Ref. cad.: 62203DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici de tres nivells d'alçat (pb + 2p) que mostra una façana ordenada en dos eixos verticals, si bé la planta baixa disposa actualment de tres portes. L'accés principal se situa en el centre del ras inferior i en l'actualitat comunica amb el local comercial que ocupa els baixos. L'obertura mostra els brancals i la llinda de pedra, amb forma d'arc rebaixat; en la clau figura la data de 1821 i dues lletres entrecreuades (probablement "A" i "V") sota una corona.
    Pel que fa als pisos superiors, els nivells de forjat interiors es tradueixen en el frontis mitjançant senzilles franges llises, del mateix disseny que l'emmarcament de les obertures. Els balcons presenten volades, probablement d'obra i amb el perfil motllurat, que disminueixen la seva amplada a mida que l'edifici guanya alçada; les baranes són de ferro i de barrots simples, sense decoració. En el pis principal, les dues obertures s'organitzen en un únic balcó corregut, mentre que en el segon pis són independents. A la banda dreta de la façana s'identifiquen també dues petites finestres rectangulars.
    Pel que fa al coronament del frontis, cal destacar únicament la cornisa motllurada amb un refundit que ressegueix els buits.
    El parament exterior està totalment arrebossat, excepte un petit sòcol de la planta baixa realitzat amb carreus de pedra o imitació.
    En definitiva, es tracta d'una mostra d'arquitectura plenament emmarcable en la corrent del neoclassicisme romàntic, tant freqüent en la construcció sitgetana de la primera meitat del segle XIX.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Està catalogat com un element de tipus A.

L'edifici degué ser construït l'any 1821, segons la data que figura sobre l'entrada principal -que avui dóna accés al local comercial de la planta baixa-. Tanmateix, la fesomia que ha conservat la finca fins a l'actualitat es deu a la reforma realitzada per l'arquitecte Francesc Cros l'any 1845. L'expedient d'obra es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges i inclou la sol·licitud de la llicència per a construir "una casa de dos altos" "a gusto del día".
    Pel que fa a l'autor de l'obra, Frances Cros i Massó (1793-1869) és un dels exponents de l'arquitectura neoclàssica sitgetana, i pertany a una nissaga de mestres d'obres i arquitectes de gran renom en aquesta vila. Són coneguts diversos projectes realitzats per a habitatges del casc antic, la seva participació en la residència d'Aleix Vidal Quadras i l'ampliació de l'església parroquial; també compta amb diverses col·laboracions amb Jaume Sunyer.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges.
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)