Casa Josep Casanovas
Matadepera

  Vallès Occidental
  Carrer de Sant Llorenç, 38-40
  436

  Coordenades:

  41.60146
  2.02474
  418729
  4605988
  Número de fitxa
  08120 - 28
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1932
  Gabriel Borrell
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BPU
  Protecció Documental (Número 22 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  8861103DG1086S0001AQ
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Torre de planta rectangular formada per dos habitatges bessons que comparteixen mitgera i coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal que dóna al carrer de Sant Llorenç. Fa cantonada amb el carrer d’Antoni Gaudí i està envoltada de jardí a excepció de la façana lateral nord.

  Presideix la façana principal un porxo cobert de teules a tres aigües, suportat per tres columnes de capitell historicista de perfil jònic. Es distribueix simètricament a partir dels eixos que marquen la porta i la finestra de cada habitatge.

  En el vèrtex de la carena de la  cobertura s'hi observa un acroteri com element decoratiu que recorda una cràtera, de la mateixa tipologia que les que es troben en les pilastres de la tanca del jardí d'entrada.

  La façana posterior recorda molt la principal, amb porxo i tres columnes del mateix estil. La distribució interior ha estat modificada. S'ha conservat el conjunt de paviments hidràulics.

  El carrer de Sant Llorenç travessa de sud a nord el nucli urbà de Matadepera, en paral·lel a la Riera de les Arenes. Actualment el tram de carrer  que rep el nom de Sant Llorenç, està delimitat al sud pel carrer de Josep Porcar i al nord fins a coincidir amb la Plaça de Sant Jordi.

  Es forma a partir del segle XIX. El primer establiment el fa Maria Pi, hereva de Pratginestós, l’any 1805 al que seria l’antic Camí ral de Terrassa a Sant Llorenç Savall. Aquest camí creuava amb el de Barcelona a Manresa.

  Des de la cruïlla amb el carrer de Sant Joan, on hi ha una font, cap amunt s’efectuen establiments a partir de l’any 1826. En un segon moment d’expansió promogut pel fenomen de l’estiueig; amb cases com ca l’Andreu Vidal, del número 71; la casa Josep Casanovas, del número 38-40; i la casa d’Alcaraz, amb el número 44.

  AJUNTAMENT de Matadepera (2009).  Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Matadepera. Volum IV. Catàleg de Béns.

  FONT SEGURA; X. i MUNUERA BERMEJO, J. (2014). Matadepera: patrimoni cultural. Ajuntament de Matadepera.