Casa Joaquim Trullàs
Granollers

Eclecticisme
    Noucentisme
    Marian Lassús Pecanins (arquitecte)
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Edifici d'habitatges d'estil bàsicament noucentista, obra de l'arquitecte Marian Lassús Pecanins. El llenguatge emprat quant a elements formals i decoratius té un caràcter eclèctic, encara que molt característic del llenguatge noucentista.

És una edificació entre mitgeres de planta semisoterrani, baixa i dues plantes pis. La façana té una composició simètrica i està feta de paredat estucat. La planta baixa està tractada com a basament amb estucat carreuat. En aquesta planta es veuen les obertures del semisoterrani. Les plantes primera i segona són amb estuc llis i limitat per pilastres a les parets mitgeres que emmarquen les obertures de proporció vertical: cobertes amb arc carpanell (els de la planta baixa), escarser (els de la primera) i de punt rodó (els de la segona). Totes les obertures són tancades amb persiana de llibret mòbil i protegides amb barana de ferro. La coronació és formada per una balustrada que emfasitza la cornisa que limita el pla de façana, amb hídries als pilars. La coberta és plana (CUSPINERA et alií, 2001; PATRIMONI, 1986).

La carretera va substituir l'antic Camí Ral l'any 1848 i el ferrocarril va arribar el 23 de juliol de 1854. La segona línia de ferrocarril va arribar a Granollers el 1875. Fins al 1880 les edificacions s'estenien al sud pel carrer de Ricomà fins a la Creu de Palou, al nord fins la plaça de la Muntanya entorn a la fàbrica de la Font, i a Llevant, entre la nova carretera de Vic i l'antic traçat, i l'estació vella de França. Les línies paral·leles al nord i al sud es van iniciar entre 1862-63 amb la construcció de la fàbrica de Can Piñol i les primeres cases del carrer d'en Prim. El carrer Alfons IV és la denominació actual d'un sector de l'antiga Carretera, i constitueix un dels principals eixos de la ciutat. Hi trobem representats els principals corrents arquitectònics del segle XX.

Pel que fa a aquest edifici en particular, fou construït l'any 1935 en un estil bàsicament noucentista. És obra de l'arquitecte Marian Lassús Pecanins (Granollers, 1908 - França, 1945). Fou cap dels Bombers de Granollers durant els anys de la Segona República, i el 1936 fou nominat arquitecte municipal pel Comitè Antifeixista Revolucionari. Després de la guerra s'exilià a França, on va morir.

Joaquim Trullàs i Cunillera (Granollers 1917-1986) fou un industrial que va dirigir una important foneria fundada a Granollers on es construïa maquinària tèxtil. Va ser alcalde de Granollers l'any 1963.

PATRIMONI (1985) Patrimoni Històric Arquitectònic. Granollers: Caixa de Crèdit Granollers.