Casa Joan Robert

c/ Sant Bartomeu, 28- c/ Sant Gaudenci, 28-30

El Pla Especial considera que cal mantenir el volum i conservar estrictament la façana.
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici d'habitatges, construït entre mitgeres, organitzat en alçat en planta baixa, dos pisos i terrat pla transitable, que es pot incloure en el moviment modernista per les característiques florals i decoratives que presenta. Disposa de dues façanes, la més estreta afronta al carrer de Sant Bartomeu, i l'edifici no ocupa la totalitat de la parcel·la on està inserit, ja que per la zona corresponent a la façana del carrer Sant Bartomeu (la part més nord oriental), disposa d'un pati (jardí) defensat per una tanca composta d'obra i ferro de forja a la part alta. L'accés als habitatges es realitza mitjançant un portal situat al carrer Bartomeu, la façana del qual presenta tres eixos d'obertures ben definits. La façana que afronta al pati interior presenta una característica galeria situada al primer pis amb uns porxos amb arcs de mig punt. També són característics els balcons ampitadors, amb una barana que els defensa (probablement de pedra artificial) representant motius florals entrellaçats. La barana de l'únic balcó (situat al primer pis de la façana afrontada al carrer de Sant Bartomeu), és de ferro de forja, amb garlandes reblonades a barrots mitjançant uns petits motius florals. Gairebé totes les obertures disposen d'una llinda decorada amb relleus forals i un trencaaigües motllurat decoratiu. Corona la façana d'aquest darrer carrer una cornisa amb força volada, decorada amb diverses mènsules. Dita cornisa està tallada al mig de la façana, on s'inclou un medalló decorat amb motius florals, sense cap inscripció a l'interior. La cornisa que remata la façana del carrer Sant Gaudenci, és més simple. El revestiment del conjunt està fet a base d'un arrebossat que imita un aparell de carreus buixardats de pedra disposats al trencajunt.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 18 conformat per una illa de les que integren l'eixample vuitcentista de la vila en direcció a l'estació de tren. Els edificis que l'integren mostren una arquitectura de nivell mig. El projecte arquitectònic original d'aquesta finca s'ha conservat a l'Arxiu Municipal de Sitges. Pel que fa al propietari de la finca, és important no confondre aquest edifici amb la residència de Pere Carreras Robert del c/ Francesc Gumà, 23 (vegeu fitxa 115). L'edifici també és conegut com Casa Pere Carreras Robert.

El primer propietari de la casa, i promotor de la seva construcció, fou Joan Robert i Brauet (Sitges, 1854-1921), un dels anomenats "americanos" que emigraren durant la segona meitat del segle XIX, amb l'objectiu de fer fortuna amb els negocis colonials. Establert a Guantànamo (Cuba), va ser propietari d'un magatzem de fustes i soci de "Maderas Guantánamo. S. A.". Al seu retorn la vila natal de Sitges es feu construir la residència del c/ Sant Bartomeu, 28 que després va ser propietat de Pere Carreras i Robert; aquest però, fixarà el seu domicili al c/ Francesc Gumà (vegeu fitxa 115).

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges DDAA (1990) "Americanos. Indianos. Arquitectura i urbanisme al Garraf, Penedès i Tarragonès (Baix Gaià). Segles XVIII-XX". Vilanova i la Geltrú. Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)