Casa Ignasi Soteras Poch
Capellades

Carrer Pilar, 6
    Carrer del cas antic que uneix la plaça de l'Església amb i la Immaculada Concepció

Juan Garcia Targa

Casa entre mitgeres i en cantonada que consta de dos cossos amb façana al carrer del Pilar. El cos principal, en cantonada amb el carrer Canaleta, de planta baixa i dos pisos amb coberta de teula corba a dues vessants acabada amb imbricació canal i baixant fins al primer forjat.

La façana del carrer Canaleta està composada segons dos eixos amb finestres rectangulars. La façana del carrer del Pilar presenta un capcer acabat amb perfil sinuós, amb una imposta que enllaça amb els brancals de les cantonades. Les obertures són de proporció vertical emmarcades en la part superior amb guardapols, tancades amb persiana enrotllable, els balcons estan protegits amb barana de ferro forjat amb brèndoles verticals amb dibuixos de motius geomètrics als extrems.

El portal d'entrada, pel carrer del Pilar, és d'arc rebaixat. Els paraments de façana són revestits d'estucat de color blanc, amb imposta a nivell del forjat de la planta baixa i sòcol de color rosat. El segon cos de planta baixa, es cobreix amb coberta plana que forma un terrat de la planta pis del cos principal.

També coneguda com: "Cal Soterons". Edifici representatiu de l'arquitectura de llenguatge noucentista, integrat en el seu entorn.El moment de construcció es situa a inicis del segle XIX, i presenta diverses reformes 1917 i a inicis del segle XXI es va reformar la façana. Actualment compleix la doble funció com a residencia i com a negoci.

Aquesta casa, es troba estretament relacionada amb la família Claramunt, primer, i Matosas, després, ambdós cognoms vinculats amb l'activitat llanera i amb bona part de les edificacions de la Canaleta. No obstant, a finals del segle XIX era el lloc d'habitatge de la família Soteras.

Aquest edifici en diferents etapes va canviar de propietari fins que es va efectguar un procés de divisió horitzontal i va ser adquirida per diversos propietaris.

MUSET PONS, Assumpta. En premsa. "Capellades (època moderna) (segles XVI-XVIII): de la marginalitat al desenvolupament", Història de Capellades ( títol provisional).

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES