Casa Isidre Soteres Figueras
Capellades

Carrer Pilar, 9
    Carrer del cas antic que uneix la plaça de l'Església amb i la Immaculada Concepció

Juan Garcia Targa

Casa entre mitgeres de planta baixa i tres plantes pis. Cal senyalar la diferencia d'alçada entre els forjats de les plantes pis, segona i tercera. La segona té l'alçada més baixa del normal, queda reflectit en la façana mitjançant les impostes a nivell de forjat. Te la coberta de teula corba a dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana, acabades amb cornisa, canal i baixant vist fins el forjat de planta baixa. La façana està composada amb obertures de proporció vertical, tancades amb persiana de fusta de llibret mòbil. Els balcons estan protegits amb baranes de ferro colat de brèndoles verticals amb elements de fosa. El parament de façana està revestit estucat de color salmó recolzat en sòcol de color gris.

El portal d'entrada és d'arc rebaixat tancat amb porta de xapa metàl·lica

Casa de tipologia singular, integrada en les edificacions de l'entorn. La construcció té un moment inicial de la segona meitat del segle XIX i reformes l'any 1902. Actualment l'immoble compleix una doble funció: residencial i industrial.

Cap a mitjan del segle XIX es té constància de l'existència d'aquestes propietats i Isidre Soteras havia fundat el seu taller associat amb Ramon Blanch Bosch, de qui es va separar el 1874. Aquesta família va continuar en propietat de l'edifici i estava molt vinculada a la política local.

"Tallers Soteras" va abandonar aquesta ubicació a finals de la dècada de 1970. A partir de llavors, i durant uns anys, els baixos de l'edifici els va utilitzar una empresa dedicada a la ceràmica artesanal (Monfont). Després del trasllat d'aquest taller, la totalitat de l'edifici es va utilitzar pels seus propietaris.

GUTIÉRREZ I POCH, Miquel. En premsa. "El segle XIX: declivi econòmic i tensions polítiques", Història de Capellades coordinada per M. Gutiérrez ( títol provisional).

TÉRMENS I GRAELLS, Miquel. En premsa."El segle XX: compromís, violència i redreçament econòmic", Història de Capellades coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional).

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES