Casa Gorgas

c/ Major, 21

Gaietà Miret i Raventós (atrib.)
    Bo
    Segons la normativa del Pla Especial cal conserva la façana de manera estricta i tractar sempre el color de manera adequada.
    Pla Especial, 153. 2006
    Ref. cad.: 62202DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici construït entre mitgeres, que desenvolupa un alçat de tres pisos (pb + 2p), amb dues obertures en cadascun d'ells. La finca destaca pel llenguatge modernista aplicat al tractament dels elements arquitectònics, seguint una clara inspiració barroca que es concreta en una reformulació del tema floral, present en tots els elements i, bàsicament, en l'emmarcament de les obertures. La composició estableix les línies verticals mitjançant els eixos de les obertures i la presència de dues pilastres que flanquegen els pisos superiors i que culminen en un element vegetal en relleu, a mode de capitell. L'horitzontalitat es treballa a partir del gran balcó corregut del primer pis i dels diferents elements de cornisament.
    A la planta baixa s'identifica la porta d'accés a l'interior, de forma rectangular i emplaçada a la banda esquerra del frontis, que apareix emmarcada per motius florals esgrafiats i en relleu -aquests sobre el centre de la llinda-. A la seva dreta es localitza una finestra ampitada que segueix el model dels tradicionals "quartos de reixa" típicament sitgetans i que rep el mateix tractament estilístic.
    Del primer pis destaca la gran balconada i especialment el suport -quasi escultòric- de la volada, en base a un gran element vegetal que s'estén sota les llosanes. La barana metàl·lica mostra perfil en "S" i ornamentació a "cop de fuet", típicament modernista. També convé mencionar els guardapols que emmarquen la part superior de les obertures, en els que els elements florals apareixen delimitats en formes ondulants.
    Pel que fa a les dues finestres ampitades del segon pis, cal destacar novament el llenguatge floral de l'emmarcament superior que també s'aplica sota l'ampit; en aquest cas, el programa decoratiu resta connectat a una motllurat que se situa a l'alçada dels capitells de les pilastres laterals.
    En el coronament s'identifica una cornisa inferior, motllurada, que desenvolupa un nou programa decoratiu floral sobre cadascuna de les obertures del darrer pis i una cornisa superior que, seguint el mateix esquema, disposa de dos capcers semicirculars, situats sobre els eixos d'obertures i consistents en una nodrida representació de flors, corones, cintes i altres elements similars.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 8 que inclou, segons aquesta normativa municipal, l'illa de cases que millor conserva l'arquitectura sitgetana realitzada entre el segle XVII i inicis del segle XIX, excepte el Passeig de la Ribera i el c/ Major on molts edificis van ser substituïts després d'aquest període.

No es conserva documentació específica sobre la construcció d'aquesta finca. Tanmateix, les seves característiques la relacionen de manera clara amb l'obra de Gaietà Miret i Raventós. Aquest arquitecte va iniciar la seva carrera com a mestre d'obres eclèctiques. Posteriorment, va passar una etapa modernista, per a retornar finalment a l'estil inicial. Va treballar molt a Barcelona i a Vilanova i la Geltrú. Pel que fa a l'arquitectura sitgetana, són projectes de la seva primera etapa les cases de Manuel Pascual (1894) i Bartomeu Virella (1895). En la seva fase modernista recull les influències de J. Puig i Cadafalch i Ll. Domènech i Montaner que són visibles en obres com la casa Llauradó-Planas.

BOHIGAS, O. (1983) "Reseña y Catálogo de la arquitectura modernista". Barcelona
    COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges