Casa Feliciana Ferret de Serret

c/ Major, 25 - c/ Carreta, 2-4

Noucentisme
    Josep Mª Martino Arroyo (1881-1957)
    Bo
    La normativa del Pla Especial considera obligatòria la conservació de la façana i fa una sèrie de recomanacions sobre la reforma de les obertures
    Pla Especial, 155. 2006
    Ref. cad.: 62227DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït a dos vents i que mostra un alçat de quatre pisos (pb + 3p) -a la façana principal que afronta al c/ Major- i d'un nivell més a la façana lateral del c/ Carreta, on l'edifici s'adapta a la pendent de la via pública.
    La façana principal conserva alguns dels trets característics de l'arquitectura civil noucentista que correspon, en aquest cas, a un projecte de gran senzillesa i austeritat formal.
    La planta baixa apareix avui notablement desvirtuada per les obertures corresponents al local comercial que ocupa aquest ras; s'identifiquen tres portes rectangulars de dimensions dissemblants.
    En els pisos superiors, totes les obertures presenten forma rectangular i estan constituïdes per brancals i llindes de carreus de pedra motllurats; no responen a aquest disseny les petites obertures situades al centre dels pisos primer i segon, que semblen correspondre a una operació posterior a l'aixecament de la finca. La volada dels balcons, probablement d'obra, manté constant la seva amplada en els diferents pisos i les baranes són metàl·liques, de ferro fos i estan conformades per barrots helicoïdals. En el tercer pis s'identifiquen dues finestres.
    Pel que fa al coronament del frontis, aquest incorpora una motllura de disseny molt senzill i un fals ràfec de teulada.
    En el frontis del c/ Carreta l'ordenació de les obertures segons eixos verticals no és gens clara. Les obertures dels pisos superiors corresponen a finestres del mateix disseny descrit anteriorment. Als dos pisos més elevats s'observa una composició en galeria -conformada per tres obertures separades per pilars-, que se situa aproximadament en el centre de la façana.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 10 que inclou dues àrees ben diferenciades: d'una banda, la zona del c/ Major que comprèn les mostres més representatives de l'arquitectura sitgetana realitzada als segles XIX i XX; d'altra banda, s'integra en aquest conjunt una part de l'arquitectura popular del c/ Carreta.

L'autor de l'edifici, l'arquitecte Josep Mª Martino i Arroyo (1881-1957), és un dels arquitectes que més ha treballat a Sitges, destacant en la seva producció nombroses cases unifamiliars aïllades de la urbanització de Terramar, així com edificis entre mitgeres. Cal mencionar especialment els projectes de l'edifici de Correus, l'Escorxador i l'ampliació del Casino Prado. Se'l considera un dels màxims exponents de l'arquitectura noucentista sitgetana.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)