Casa dels balcons/Cal Quim/Can Solias El Papiol

Baix Llobregat
Carrer de la Salut, 13-15
134

Coordenades:

41.4215
2.0119
417430
4586020
08158 - 280
Patrimoni immoble
Edifici
Popular
Contemporani
XVIII-XIX
Bo
Legal
BPU. F21-Catàleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol.
Fàcil
Residencial
Privada
7581309DF1878B
Juana Maria Huélamo Gabaldón

Casa de veïns, de planta aproximadament rectangular, i paral·lela al carrer de la Salut.
Te la coberta a una vessant, de teules àrabs. Fa mitgera per l'est amb l'edifici del costat, en el mateix carrer, i per l'altre cantó amb un passadís mitjaner, entre edificis.
La façana està arrebossada i destaca, en relació als edificis de la resta del carrer, per les seves obertures volades: balcons amb baranes simples, escassament decorats, com a molt, alguns barrots aïllats en reganyol. La resta d'obertures són finestres aproximadament quadrades, amb excepció d'una que és de proporcions verticals. Te dues portes d'accés.

Joaquim Casanovas Faura (1724), cabaler de cal Casanovas, del carrer de Montserrat, es va casar a mitjan segle XVIII amb Gertrudis Pi Vilardesana, de Matadepera, i van iniciar una nissaga que finalitzaria a finals del segle XIX amb el casament de la pubilla, Eulàlia Casanovas Roig amb en Josep Gorina Gener de Terrassa. Els seus pares, des de mitjan segle XIX ja vivien a Terrassa i havien posat la casa pairal i una finca del davant a lloguer.
Josep Solias Montserrat (Cal Solias), era un jornaler de Masquefa. El 1838 va casar-se amb Josepa Tintorer Arús, de cal Curt. Vivien als pisos de lloguer de cal Quim. Una filla d'aquests va casar-se amb en Pere Comerma, forner del poble. El seu fill Miquel ho va fer amb la Felipa Magrans Calopa, de cal Magrans. La major part dels fills del Miquel i la Felipa van marxar del poble entre finals del segle XIX i principis del segle XX.
El 1887 (Cal Pau Mallorca) hi vivien Pau Amigó Oliver i Eulàlia Puig Casanovas.

Faura Arís, A. (1996) L'Abans del Papiol. Recull gràfic 1890-1960. El Papiol: Ed.: Efadós. Col·lecció: Baix Llobregat.