Casa del secretari
Santa Coloma de Cervelló

National Monument Record
    Monument
    BCIN 1876-CH-EN
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Edifici amb planta baixa a la confluència dels carrers Aranyó i Claudi Güell, amb cantonada en xamfrà, on té l'entrada principal. L'edifici és simètric i ben proporcionat externament, amb tres finestres idèntiques al primer pis de cadascuna de les façanes, i tres finestres a la planta baixa que dóna al carrer Güell i dues finestres i una porta al carrer Aranyó. La porta, però, no trenca la simetria del primer pis, car conserva la mateixa alçada i respecta l'arc de mig punt i les dues columnetes flanquejant l'entrada que trobem presents a les finestres. Al capdamunt, i sobre cadascuna de les finestres del pis superior, hi ha ulls de bou cecs. A la planta pis s'hi obre un balcó de maó amb estucs cobert a manera de galeria d'arquets amb columnetes. Tot l'edifici està estucat imitant carreus i coronat per una ampla franja amb els emblemes de les quatre barres i la creu de Sant Jordi, a l'igual que al balcó, on a més s'hi afegeix un rat-penat, al·lusiu a l'escut de la família Güell, on també hi apareix. Es tracta d'un edifici eclèctic amb un clar aire neomedieval.

També coneguda com el Jutjat.

Hi han viscut famílies diverses i actualment és el consultori mèdic. Rep el nom de casa del secretari perquè durant molts anys hi va viure el secretari de l'ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, fins i tot va actuar d'oficina municipal quan el secretari va canviar d'habitatge. Actualment és el consultori mèdic.

PADRÓ I MARGÓ, Josep; CASALS COLL, Josep (2002) La Colònia Güell. Industria, arquitectura i societat. Angle editorial.